Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στον «αέρα» τα έργα των Δήμων μέσω του ΠΔΕ

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής έργων που έχουν ξεκινήσει από τους δήμους με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Ο κίνδυνος διακοπής έργων που έχουν ξεκινήσει από τους Δήμους της Ηπείρου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ορατός μετά από δύο έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου που μιλά για την αναστολή χρηματοδότησης αυτών των έργων, λόγω έλλειψης πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, ζήτησε την πληρωμή, κατά προτεραιότητα, των έργων που έχουν δημοπρατηθεί από τους δήμους και στη συνέχεια το ξεκαθάρισμα της διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε το τμήμα που ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να καταβάλλεται απευθείας σε αυτήν.
Στην πρώτη μετά από αρκετό καιρό, διά ζώσης συνεδρίασή του Δ.Σ. της ΠΕΔ, το μεσημέρι της Τρίτης, τονίστηκε επίσης πως η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη αν συνυπολογιστεί η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι για τις λειτουργικές τους ανάγκες, όπως όμως και με την απόφαση επίσης της περιφέρειας, να εκχωρήσει την αρμοδιότητα συντήρησης των οδικών δικτύων που διέρχονται μέσα από τους οικισμούς των δήμων, σε αυτούς.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε πως είναι πολύ πιθανό οι ανάδοχοι των έργων των οποίων αναστέλλεται η χρηματοδότηση, να στραφούν κατά των δήμων και όχι και να διεκδικήσουν, εκτός από την πληρωμή των τιμολογίων για το έργο που έχουν εκτελέσει και αποζημιώσεις.
Μέσα από τη συζήτηση, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, κατέληξε ομόφωνα στην πρόταση να ζητήσει την πληρωμή, κατά προτεραιότητα, των έργων των δήμων, που έχουν δημοπρατηθεί και σε δεύτερο επίπεδο η Πολιτεία να ικανοποιήσει το αίτημα για τη διακριτή διαχείριση από τους ΟΤΑ α’ βαθμού του ΠΔΕ, στο σκέλος που τους αναλογεί.

Προσωπικό στις Πολεοδομίες

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης στους δήμους, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Κλήθηκε και ενημέρωσε το Σώμα, ο κ. Παππάς, υπάλληλος της Πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών, που παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερο τη δραματική υποστελέχωση της υπηρεσίας, που από σχεδόν 90 εργαζόμενους πριν από μία δεκαετία, σήμερα αριθμεί μόλις 23 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων συνταξιοδοτούνται σύντομα.

Η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης της ΠΕΔ διαφώνησε με την αναγκαιότητα σύστασης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε κάθε δήμο της χώρας, όπως ορίζει το σχετικό νομοθέτημα, με συγκεκριμένο προσωπικό μάλιστα που ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 άτομα ανά υπηρεσία. Προτάθηκε δε από κάποια μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ η αλλαγή του νομοθετήματος και είτε να παραμείνουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες στις έδρες των ΠΕ, είτε να αναλάβουν την αρμοδιότητα οι περιφέρειες.

Στο αίτημά της, στο οποίο κατέληξε ομόφωνα, η ΠΕΔ ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις να στελεχωθούν επαρκώς οι υφιστάμενες πολεοδομικές υπηρεσίες.
Η ΠΕΔ επίσης θα μπορούσε να συνδράμει οικονομικά, στο έργο ψηφιοποίησης των αδειών.
Από τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ξεχωρίζει η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ για την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας ζώνης. Η ΟΧΕ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους Αρταίων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης απόφασης του ΔΣ της ΠΕΔ για την αποτροπή κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου, προσπάθεια που είχε θετική κατάληξη.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ