ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Όχι» του υπ. Ανάπτυξης σε περισσότερα χρήματα για τις επιχειρήσεις

Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για το πρόγραμμα Επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – Σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων

 

Διευκρινίσεις, αλλά και την αρνητική απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στο αίτημά της για αύξηση του ποσού ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί μεγαλύτερος αριθμός από αυτές, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως έγινε γνωστό, η απάντηση έφτασε την Τρίτη στην περιφέρεια Ηπείρου και είναι αρνητική, με την επίκληση της έλλειψης διαθέσιμων πόρων

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε το αίτημα αύξησης του ποσού, ανταποκρινόμενη αφενός στο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που είχαν υποβάλλει αίτηση έμεινε εκτός της ενίσχυσης και αφετέρου στο ότι από την πρώτη στιγμή που οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες κατάταξης, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και από τις επιχειρήσεις, αλλά και από συλλογικά όργανα, όπως το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Η περιφέρεια Ηπείρου με την ανακοίνωσή της την Τρίτη, κάνει γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση των Τεχνικών Δελτίων των εγκεκριμένων έργων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων των επιχειρήσεων που δικαιούνται αποζημίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ ως πληγείσες από την πανδημία Covid-19. Επιβεβαιώνει ωστόσο με την απάντησή της εμμέσως, πως ένα το ποσό ήταν μεγαλύτερο, τότε θα είχαν ενισχυθεί και άλλες επιχειρήσεις, αφού το πρόγραμμα έκλεισε μόλις διατέθηκε το ποσό των 45 εκ. ευρώ.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εκδοθεί η τελική απόφαση η οποία θα κοινοποιηθεί στους δικαιούχους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Για τις επιχειρήσεις που δεν αξιολογήθηκαν, διευκρινίζεται ότι η αξιολόγηση των προτάσεων διακόπηκε, όταν καλύφθηκε το διατιθέμενο ποσό των 45.000.000 ευρώ, ήτοι σε κατώτατη βάση  βαθμολογίας το 19.45.

Ο πίνακας με τις εγκεκριμένες μη  χρηματοδοτούμενες όμως αιτήσεις  συντάχθηκε με  επιχειρήσεις, οι οποίες αρχικά υποβλήθηκαν από τους επενδυτές με βαθμολογία μεγαλύτερη του 19,45, μετά όμως τη διόρθωση των κριτηρίων με βάση τα υποβληθέντα από τους επενδυτές αρχεία στο ΠΣΚΕ διαμορφώθηκαν σε βαθμό κάτω του 19,45.

Ανεξάρτητα όλων αυτών, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιλογή της περιφερειακής αρχής να τεθεί στην Ήπειρο ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 15.000 ευρώ, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης πολύ περισσότερων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες περιφέρειες που είχαν θέσει ανώτερα όρια χρηματοδότησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για την απόφαση να «κοπούν» επιχειρήσεις από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωση, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι όροι του προγράμματος, ο Εμπορικός σύλλογος Ιωαννίνων  είχε τονίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να στηριχθούμε ουσιαστικά. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι οι όροι που υιοθετούσε η Περιφέρεια Ηπείρου για την μοριοδότηση, ενίσχυαν του μεγάλους εργοδότες, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και πετούσαν απέξω τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και γενικά τους μικροεπαγγελματίες.

Αυτά τα ζητήματα, έγκαιρα τα είχαμε αναδείξει και στον Περιφερειάρχη, σε συνάντηση μαζί του στις 15/01/2021. Τότε λάβουμε την απάντηση πως ‘αν κοπούν επιχειρήσεις θα φταίνε οι λογιστές που δεν κάνουν σωστές αιτήσεις και πως οι ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ενισχυθούν αφού έτσι κι αλλιώς δεν πήγαιναν καλά και πριν τα lock down. Ο Σύλλογος μας είχε έγκαιρα απαιτήσει να αλλάξουν οι όροι του προγράμματός, να αλλάξει ο προσανατολισμός και να μοριοδοτηθούν με προτεραιότητα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη στήριξης».

Και καταλήγοντας επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος και τα εξής: «Τώρα να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης δίνοντας προτεραιότητα σ´ αυτούς που έχουν κάτω από 12.000 εισόδημα όπως επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος, διαγραφή σημαντικού τμήματος των χρεών παλιών και νέων προς την εφορία και τις τράπεζες, μείωση της φορολογίας, επανένταξη στο αφορολόγητο όριο των 12000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος».