Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο φάκελος για το Πάρκο Τεχνολογίας

Την υποβολή πλήρους φακέλου, στις 31 Μαΐου, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας   του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ταμείο Ανάκαμψης, γνωστοποίησε την Παρασκευή στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως τόνισε έχουν διευθετηθεί όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και αυτή του Ι.Τ.Ε., είναι οι μόνες που είναι ολοκληρωμένες, όπως είχε διαπιστωθεί στην τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο φάκελος περιλαμβάνει αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και μελέτη διαμόρφωσης του αύλειου χώρου. Ο συνολικός αξιοποιήσιμος χώρος γραφείων και κτιριακών εγκαταστάσεων είναι 14.500 τετραγωνικά μέτρα.

Θα ακολουθήσει η εξέταση του φακέλου από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ο Περιφερειάρχης, κ. Καχριμάνης, ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι στη διάθεση όλων των περιφερειακών συμβούλων η μελέτη του έργου.

Άλλες αποφάσεις

Επίσης, από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 2020 για την υλοποίηση των έργων:

  • Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Λούρου- Ανακατασκευή Δ2 & Δ7 με προϋπολογισμό 2.196.564,33 ευρώ.
  • Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου – Ανακατασκευή διωρύγων ΒΔ21, Δ25 & Δ34 με προϋπολογισμό 2.199.899,69 ευρώ.
  • Σχεδιασμός και αναβάθμιση αρδευτικού δικτύου Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου – Αγωγός μεταφοράς νερού από το αντλιοστάσιο του Αγ. Γεωργίου Γλυκόριζου με προϋπολογισμό 831.535,47 ευρώ.

Ακόμη, η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα παρακάτω έργα:

– Άμεση αποκατάσταση με την κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού προς αποφυγή πλημμυρών στην περιοχή Σαγιάδας, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

– Έργα αντιστηρίξεων, ασφαλτοστρώσεων, καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευής νέων, σήμανσης και ασφάλειας στην Ε.Ο. Αρχάγγελος – Νεράιδα Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 212.281,59 ευρώ. Ανάδοχος  «Κώστας Κωνσταντίνος του Χρήστου».

– Επισκευή αρδευτικής διώρυγας του ΤΟΕΒ Βασιλικού, προϋπολογισμού 46.323 ευρώ. Ανάδοχος Δημήτριος Φάφας.

Η Οικονομική Επιτροπή ανάδειξε επίσης τον προσωρινό ανάδοχο (Αναγνώστης Ιωάννης του Αθανασίου), του έργου: «Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας (περ. Λιάτσιλια)», προϋπολογισμού 816.825,09 ευρώ της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης».

Τέλος ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»

Παράλληλα, επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, απέστειλε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», για το θέμα που είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα όπου αποφασίστηκε η «δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της έκτασης των ακινήτων: αρ. 18α της Οριστικής Διανομής Αγροκτήματος Πεδινής έτους 1929 και του αρ. 24 Αναδασμού Αγροκτήματος Πεδινής έτους 1929 για τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας Ηπείρου».

Στην επιστολή η παράταξη Ζάψα επισημαίνει και τα εξής: «Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής έρχεται σε αναντιστοιχία με την σύμβαση παραχώρησης του Υπουργείου ΑΑ&Τ και πρέπει να ανακληθεί. Επιπρόσθετα εκτιμούμε ότι, η όποια απόφαση που θα αφορά τη χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου και τον σκοπό που αυτό θα εξυπηρετήσει πρέπει να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και με αυξημένη πλειοψηφία, αλλιώς πως ελέγχεται η ακυρότητα της.

Σε συνέχεια των παραπάνω ζητάμε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μελέτη βιωσιμότητας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στην αναμόρφωση της οποίας προχωρήσατε, κατά πλειοψηφία, στο 3ο θέμα ΕΗΔ της ίδιας συνεδρίασης της ΟΕ: «Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου “Αναμόρφωση μελέτης βιωσιμότητας μετά την οριστική μελέτη κόστους του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας”». Τέλος, υπενθυμίζουμε την θέση μας για τις ενέργειες της Διοίκησης και την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο στα θέματα διοίκησης και λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας».

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ