Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Καμπανάκι» για τις οφειλές δήμων προς την Μονάδα ΑΣΑ

Μέχρι και 700.000 ευρώ χρωστούν δήμοι της Ηπείρου για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων

 

Έκκληση προς τους Δήμους οι οποίοι έχουν οφειλές για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων να προβούν στην εξόφλησή τους, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Οι οφειλές φτάνουν συνολικά τα 2,5 εκ. ευρώ, με κάποιους δήμους, εκτός της ΠΕ Ιωαννίνων, να μην έχουν πληρώσει ούτε… ευρώ, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης, υπάρχει δήμος έδρας ΠΕ στην Ήπειρο, που οφείλει πλέον των 700.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν επτά – οκτώ δήμοι οι οποίοι οφείλουν από 700.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να χρωστάνε χρήματα και να περιμένουν από την Περιφέρεια να τα κάνει όλα. Δεν μπορεί άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να  χρωστάνε και στο τέλος να ψάχνεται η Περιφέρεια για το πώς θα πληρώσει μηνιαία το Εργοστάσιο».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και τα οποία εάν δεν αποδίδονται, η Περιφέρεια – που έχει εγγυηθεί έναντι των Τραπεζών και του Εργοστασίου – δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να είναι εντάξει στους λογαριασμούς της.

Η Περιφέρεια έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους δήμους της Ηπείρου, που έχουν οφειλές προς το εργοστάσιο να τις τακτοποιήσουν το συντομότερο, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει αποσταλεί και έγγραφο προς τη ΔΕΗ, για παρακράτηση των ποσών που οφείλονται, με την απάντηση της ΔΕΗ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες να αναφέρει, πως οι ίδιοι δήμοι δεν πληρώνουν καν τους δικούς τους λογαριασμούς για την ηλεκτροδότηση, επομένως, οι παρακρατήσεις γίνονται μεν, καταλήγουν δε στα ταμεία της επιχείρησης…

Ο κ. Καχριμάνης συνεχίζοντας εξήγησε, ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και τα οποία εάν δεν αποδίδονται, η Περιφέρεια Ηπείρου – που έχει εγγυηθεί έναντι των τραπεζών και του εργοστασίου – δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να είναι συνεπής στους λογαριασμούς της.

Για την μεταφορά του υπολείμματος

Τέλος, ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, εξήγησε ότι όλο το υπόλειμμα πρέπει να μεταφέρεται, αλλά υπάρχουν δύο κατηγορίες, η μια αφορά το υπόλειμμα που μεταφέρεται με δαπάνη της Περιφέρειας και η δεύτερη που αφορά υπόλειμμα «μη επιτρεπτών αποβλήτων» που πρέπει να μεταφέρεται με δαπάνες του εργοστασίου. «Αυτά τα δύο είναι διακριτά, άλλος πληρώνει τα μεν και άλλος τα δε και δεν μπορεί να συζητούνται επιδερμικά αυτά τα θέματα, χωρίς να εξετάζονται οι συμβάσεις που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ