Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

ΠΠΓΝΙ – ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ – Από το Σάββατο τα πρώτα εμβόλια σε υπερήλικες

Με ενστάσεις, ωστόσο, η πρώτη δόση εμβολίου σε ιδιώτες γιατρούς – Την μετακίνηση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, θα διευκολύνει ο Δήμος Ιωαννιτών

 

Μόνο ιδανική δεν ήταν η χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ιδιώτες ιατρούς, από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καθώς ήδη υπήρξαν ενστάσεις και… καταγγελίες.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Σταυρούλα Τσιάρα, ανέφερε πως αξιοποιήθηκε η λίστα που είχε καταρτίσει ο Σύλλογος με ελεύθερους επαγγελματίες ιδιώτες ιατρούς, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να εμβολιαστούν, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 270.

Ένας αριθμός 55 δόσεων έγινε στο ΠΓΝΙ την Τρίτη, όμως εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια από συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι οδοντίατροι, αλλά και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει φαινόμενα καταστρατήγησης της λίστας προτεραιότητας που έχει καταρτίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η κα Τσιάρα σε δηλώσεις της στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιωτών ιατρών να εμβολιαστούν, εκτιμώντας, ότι όσοι δε θα εμβολιαστούν με τις δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία μέχρι την Παρασκευή, θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, κάνοντας χρήση της πλατφόρμας, που άνοιξε από χθες και δίνει συγκεκριμένες ημερομηνίες εμβολιασμού για τους ιδιώτες ιατρούς.

«Υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς από ιδιώτες συναδέλφους ιατρούς, με τον αριθμό στη λίστα του Ιατρικού Συλλόγου νε είναι περίπου 270 άτομα που είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να εμβολιαστούν. Πιστεύω ότι σε πρώτη φάση μέχρι την Παρασκευή θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών και οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν με βάση την αίτηση που θα υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», ανέφερε η κα Τσιάρα.

Οι οδοντίατροι

Την ίδια στιγμή, σε δημόσια καταγγελία του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, κάνει λόγο για ανεπάρκεια στον εμβολιαστικό σχεδιασμό.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η οποία αποστέλλεται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας, οι διοικητές των περιφερειακών νοσοκομείων, ζήτησαν από τους οδοντιατρικούς συλλόγους με τη μορφή κατεπείγουσας διαδικασίας να συντάξουν λίστες οδοντιάτρων που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν.

«Η δέσμευση των υπευθύνων (εκφράστηκε μέσω διοικητών νοσοκομείων) ανέφερε άμεση έναρξη εμβολιασμών σε ιδιώτες οδοντιάτρους εντός της εβδομάδας (από 11.01.2021). Σήμερα (Τετάρτη 13.01.2021) ενημερωθήκαμε πως ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξή του σε νέα λίστα. Ουδεμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από τα αρμόδια όργανα (υπουργείο, ΥΠΕ κ.ο.κ.) και η ενημέρωσή μας γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. και τα “σπασμένα τηλέφωνα”. Η ανεπάρκειά σας δε θα μετατραπεί σε δική μας αδυναμία διεκδίκησης του αυτονόητου. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη λογική για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία διεκδίκησης προτεραιότητας, έναντι άλλων ειδικοτήτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας, ότι φαινόμενα καταστρατήγησης της λίστας προτεραιότητας στους εμβολιασμούς παρατηρούνται και στα Ιωάννινα, «… με τη ΝΔ να προκρίνει «τους δικούς της», καταστρατηγώντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα ακόμα και όταν πρόκειται για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

Την ίδια στιγμή η κοινωνία, η οποία υποφέρει τόσο από την πανδημία όσο και από την αναποτελεσματική διαχείρισή της από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητά να μάθει από τους αρμόδιους φορείς και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη: Με ποια κριτήρια εμβολιάστηκαν όσοι δεν προβλεπόταν να εμβολιαστούν στη συγκεκριμένη φάση του προγράμματος; Ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα Ιωάννινα και με ποιους όρους θα γίνει η επιλογή τους;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Εμβολιασμοί σε υπερήλικες

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από το Σάββατο τα δύο νοσοκομεία της πόλης, το Πανεπιστημιακό και το «Χατζηκώστα» αντίστοιχα θα είναι σε θέση να υποδεχθούν με τέσσερις και δύο αντίστοιχα εμβολιαστικές γραμμές, τους πρώτους ηλικιωμένους στην κατηγορία άνω των 85 ετών, που έχουν ήδη λάβει το μήνυμα να προσέλθουν για να εμβολιαστούν.

Η κα. Τσιάρα τόνισε, ότι παρότι ο εμβολιασμός είναι υπόθεση της πρωτοβάθμιας υγείας, στη φάση αυτή τα τριτοβάθμια νοσοκομεία αναλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο φορτίο ευθύνης. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργήσει τους χώρους του φυσικοθεραπευτηρίου, που ήδη έχει ετοιμαστεί κατάλληλα.

Εμβόλια στο Κέντρο Υγείας

Επίσης, στη λίστα των δομών στις οποίες θα γίνεται ο εμβολιασμός ανήκει από το πρώτο στάδιο και το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει με δύο εμβολιαστικές γραμμές από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας πλην Κυριακής, με ωράριο από τις 08.00 έως τις 22.00.

Οι ηλικιωμένοι που πρόκειται να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας 15’ πριν το προκαθορισμένο ραντεβού και να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, τον αριθμό ΑΜΚΑ και τυπωμένη την ειδοποίηση για το ραντεβού του εμβολιασμού ή σε sms στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ο ΟΚΠΑΠΑ

Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ στέκονται κι αυτή την φορά αρωγοί με σκοπό να διευκολύνουν ώστε να εξελιχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Ο ΟΚΠΑΠΑ με την υπηρεσία των ΚΑΠΗ έχει ξεκινήσει ήδη την επικοινωνία με ηλικιωμένους ώστε να τους ενημερώσει για την διαδικασία του εμβολιασμού και να βοηθήσει, όσους χρειάζονται, στη συμπλήρωση και την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως είχε δεσμευτεί, θα διευκολύνει την μετακίνηση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όσοι δεν διαθέτουν τρόπο μετάβασης μπορούν έγκαιρα να απευθύνονται στη γραμμή επικοινωνίας ώστε να προγραμματίζεται η μεταφορά τους με οχήματα που θα διαθέσουν ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ. Ο τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας είναι 26510 54269.

Οι φαρμακοποιοί

Τέλος, πολλοί από τους ηλικιωμένους σπεύδουν στα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβολιασμό για τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων, Δημήτρη Μήτρικα όλα κυλούν ομαλά και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ενώ οι ηλικιωμένοι δείχνουν να προτιμούν τους φαρμακοποιούς για να κλείσουν το ραντεβού του εμβολιασμού αφού αφενός νιώθουν εμπιστοσύνη ρωτώντας ένα οικείο πρόσωπο και αφετέρου πολλοί από τους ηλικιωμένους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Μήτρικας μίλησε για ένα μεγάλο εγχείρημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δείχνοντας αισιόδοξος για το ξεκίνημα και την συνέχεια αυτής της διαδικασίας.

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Πρωτόγνωρη διαδικασία γιατί αφορά σε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Η αρχή είναι καλή και αναμένουμε και την συνέχεια καθώς στο επόμενο διάστημα θα μπει και ο γενικός πληθυσμός και θα χρειαστεί να δοθεί έμφαση και βαρύτητα στην οργάνωση της διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά. Οι ηλικιωμένοι ρωτούν πολλά για τα εμβόλια, την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και τα διαδικαστικά καθώς είναι από τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα θέτουν ως προτεραιότητά στα ερωτήματα που απευθύνουν και στους φαρμακοποιούς.

Αίτημα για εμβολιασμό των μελών του έχει καταθέσει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος  σύμφωνα με τον κ. Μήτρικα. Όπως ανέφερε, έχουν ήδη λάβει ενημέρωση  ότι σύντομα στο πρόγραμμα το εμβολιαστικό θα μπουν και οι φαρμακοποιοί. «Μόλις χθες ενημερωθήκαμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των φαρμακοποιών» είπε.

Τέλος, ομαλή και χωρίς σοβαρές ελλείψεις είναι και η ροή στην διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και σοβαρές ελλείψεις παρά την όλη κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ