Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – «Αντικειμενική πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις…»

Ηχηρή παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κομμένο της Άρτας

Με μία δημόσια παρέμβαση, που ήδη συζητείται από την πρώτη στιγμή που έγινε, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Παυλόπουλος, όχι μόνο τοποθετήθηκε, αλλά διατύπωσε σοβαρές αιχμές σε βάρος της Κυβέρνησης και προσωπικά σε βάρος του Πρωθυπουργου για το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.
Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης των 317 μαρτύρων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, στο Κομμένο της Άρτας το πρωί της Τρίτης, ο κ. Παυλόπουλος επέλεξε στο τέλος της ομιλίας του, να αναφερθεί στο ζήτημα, υπενθυμίζοντας, όπως ανέφερε αρχικά, τη διαχρονική αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και το στοιχειώδες χρέος να την υπερασπιζόμαστε, όλοι ανεξαιρέτως, εμπράκτως και αδιαλείπτως, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το παρελθόν άλλωστε, είπε, πως μας έχει διδάξει, ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι Θεσμοί της είναι «εύθραυστα» αγαθά και απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την αποτελεσματική θωράκισή τους.
«Κατά τούτο, συνιστά επίσης στοιχειώδες χρέος μας να διασφαλίζουμε την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος στο σύνολό τους, και κυρίως των διατάξεών του εκείνων οι οποίες εγγυώνται την ακώλυτη άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Βιώνοντας, λοιπόν, σήμερα στον Τόπο μας τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της παραβίασης ορισμένων από τα ως άνω Δικαιώματα, κατ’ εξοχήν δε της παραβίασης του κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλά ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να επισημάνω και τα εξής:
Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική.  Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους.
Με απλές λέξεις οι πολιτικοί «ταγοί» για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
Μαρ. Κεφάλα:
«Όλα στο φως…»
Για το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και ενδεχομένως και άλλων και ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, που ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 22 Αυγούστου, ρωτήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα, που τόνισε: «Εν μέσω θέρους, είναι αλήθεια, ότι το θέμα απασχολεί έντονα την επικαιρότητα. Έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι με τη διαβεβαίωση, ότι θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Αυτό που θέλουμε όλοι, είναι να δοθεί φως στην υπόθεση, να μάθουμε τι έγινε, αλλά ως ένα ευαίσθητο θέμα, δε μπορεί να γίνεται αυτή η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα και για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Να γίνει η συζήτηση και έτσι θα γίνει, στις Επιτροπές της Βουλής. Όλοι όμως θέλουμε το ίδιο να έρθουν όλα στο φως και να μη μείνει καμία σκιά», ανέφερε η κα Κεφάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ