Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ – «Βουνό» τα προβλήματα, αναγκαία η ενίσχυση

Πολλά και διαχρονικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα μας, με βασικότερα την υποστελέχωση, την έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων και εξοπλισμού.

Μιλώντας στο Ioannina TV, η πρόεδρος των ιατρών στα Κέντρα Υγείας, Άννα Γρίβα μίλησε για τα προβλήματα αυτά, αλλά και για τις ελλείψεις, που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας.

Τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις στην εξέταση ασθενών, ενώ την ίδια ώρα, οι γιατροί φτάνουν και εκείνοι στα όρια τους καθώς καθημερινά δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών.

Η κατάσταση είναι αδιέξοδη ενώ οι όποιες υποσχέσεις έχουν δοθεί από κυβερνητικά χείλη είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε δεν κάλυψαν ούτε τις μισές από τις ανάγκες.

«Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα άμεσα και αποτελεσματικά αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε κράτος πρόνοιας. Ανακοίνωσαν πρόσληψη 700 γιατρών για όλη τη χώρα. Δεν φτάνουν.  Πού θα πρωτοπάνε αυτοί οι 700;» διερωτήθηκε η κα Γρίβα.

Ειδική αναφορά έκανε  στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος ΠΦΥ, στην υπολειτουργία των ΤοΜΥ και στους οικογενειακούς γιατρούς.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, «φορτώθηκαν» χιλιάδες ασθενείς, μεγάλο όγκο εργασίας ενώ την ίδια ώρα είναι απλήρωτοι. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών είτε να υποδιαγιγνώσκεται είτε να υποθεραπεύεται ενώ την ίδια ώρα δεκάδες εκατοντάδες γιατροί αναγκάζονται να φύγουν έξω ή να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν επαγγελματικά.

Όπως εξηγεί η κα Γρίβα, η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν ειδικά μετά το 2014.

Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους.

Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απορύθμισε περαιτέρω το σύστημα που έγινε χειρότερο μετά την περίοδο της πανδημίας. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες- όσοι μπορούν,  εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την υγεία τους.

«Πρέπει να λύσουν τα προβλήματα. Να προσλάβουν γιατρούς και να ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια», είπε καταλήγοντας η κα. Γρίβα, τονίζοντας ότι ετοιμάζουν παρέμβαση στον υπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ