Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Στ. Μπραϊμη: «Η διαχείριση θέμα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης»

Σε ένα θέμα που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα αρκετά έντονα τους τελευταίους μήνες, αυτό της διαχείρισης και λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης, Σταυρούλα Μπραϊμη.

Η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης καθώς όπως ανέλυσε, οι δήμαρχοι θα κληθούν να σηκώσουν το κόστος, τόσο το πολιτικό όσο και το οικονομικό.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, η κα. Μπραίμη υπογράμμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλοι πλην δυο: Της Πρέβεζας αλλά και του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη που βρίσκεται σε απρόσιτο σημείο και αυτό δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των έργων για να τεθεί σε λειτουργία.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενη σε όσα έχουν συζητηθεί για τον διαγωνισμό αλλά και τα χρόνια που θα δοθεί το έργο σε ανάδοχη εταιρεία υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν κυρίως από έλλειμμα συνεργασίας.

Η κα. Μπραίμη ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με την δική της άποψη «η διαχείριση είναι θέμα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς ολοκληρώνουμε τις υποδομές και τις παραδίδουμε στους Δήμους. Υπάρχει θέληση αλλά οφείλουμε να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι ο κάθε Δήμος μόνος του» είπε για να συνεχίσει: «Κατά τη δική μου άποψη, όσα περισσότερα χρόνια είναι η σύμβαση τόσο καλύτερα . Να μπορεί να το λειτουργήσει και να τεθεί η εμπειρία της εταιρείας ως προαπαιτούμενο. Ούτως η άλλως η κατασκευάστρια εταιρεία έχει την υποχρέωση να κάνει την δοκιμαστική λειτουργία Εκφράζω τη δική μου άποψη. Φανταστείτε να βγάλουμε προκήρυξη για έξι μήνες …μετά τι θα γίνει;».

Η πρώην δήμαρχος Σουλίου και σημερινή αντιπεριφερειάρχης ξεκαθαρίζει ότι οι δήμαρχοι- όχι στο σύνολό τους αλλά οι περισσότεροι, γνώριζαν για το κόστος που θα αυξηθεί εξαιτίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

«Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα …Ξέραμε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα είχε αύξηση του κόστους …όταν πετάς τα απορρίμματα στα ρέματα δεν κοστίζει …Όταν έχεις ολοκληρωμένη διαχείριση θα πληρώσεις!  Ξέραμε όλοι ότι θα υπάρχει αύξηση» είπε καλώντας όλους να ρίξουν το βάρος στην ανακύκλωση τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ο,τι ελάχιστα έχουν γίνει. «Είναι απογοητευτικά τα στοιχεία! Στις περισσότερες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την άποψη που έχει εκφέρει ο περιφερειάρχης για συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση των απορριμμάτων απαντά «Ξέρω, ότι ο περιφερειάρχης έχει την άποψη συνεπικουρησης στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμένα η άποψη μου είναι ότι η διαχείριση είναι θέμα των Δήμων» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ