Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Β’ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ – Δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καρδιακής Ανεπάρκειας

Πολύτιμες συμβουλές και αναλυτική ενημέρωση προς τους πολίτες

 

Σε μια σημαντική δράση προχωρά η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή 6 Μαΐου, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00, γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου με στόχο να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να επιλύσουν τυχόν απορίες που αφορούν την Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Τι είναι η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ);

Η ΚΑ χαρακτηρίζεται από αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι λαχάνιασμα ή δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στην μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμα και στην ηρεμία (κύρια όταν ξαπλώνει) εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά. Η ΚΑ αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, καθώς περίπου 7 από τους 10 ασθενείς παθαίνουν ΚΑ μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Άλλες αιτίες είναι δομικές καρδιοπάθειες όπως βαλβιδοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, λοιμώξεις μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.

Η ΚΑ είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας.

Παλιότερα οι ασθενείς με ΚΑ ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ΚΑ καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.

Δεδομένα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στην Ελλάδα:

Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15,000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων μόλις οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της Καρδιακής Ανεπάρκειας στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο, αν και δεν έχει καταγραφεί συστηματικά.

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από ΚΑ εκτιμώνται σε 200,000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω ΚΑ απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία!

Οι τοπικές προσπάθειες για τους Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια στο ΠΓΝ Ιωαννίνων:

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων λειτουργεί από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, μοναδικό στη Βορειοδυτική και τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο λειτουργεί από το 2014 και παρακολουθεί πλέον πάνω από 500 ασθενείς. Οι ασθενείς με χρόνια ΚΑ συχνά χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας. Για τη διευκόλυνσή τους, όσοι από τους ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση παρακολουθούνται από το Ιατρείο σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδιώτες ιατροί, γενικοί ιατροί (σε Αγροτικά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας), καρδιολόγοι σε περιφερειακά Νοσοκομεία της περιοχής, με τους οποίους έχουμε σχηματίσει ένα Δίκτυο Καρδιακής Ανεπάρκειας στην περιοχή.

Οι ιατροί που συμμετέχουν στο Δίκτυο επικοινωνούν με το Ιατρείο στο 2651099847 και στο heartfailure.uhi@gmail.com. Το Ιατρείο συνεργάζεται με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που είναι και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στη χώρα μας.

Στα πλαίσια της μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, λειτουργούν τα εξής ειδικά ιατρεία που στοχεύουν στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών φροντίδας:

– Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

– Ιατρείο Βηματοδοτών- Αρρυθμιών

– Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας- Καρδιοαναπνευστικής κόπωσης

– Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων- Μυοκαρδιοπαθειών

– Σοβαρής Καρδιακής Ανεπάρκειας & Πνευμονικής Υπέρτασης

– Post- COVID Καρδιολογικό Ιατρείο

Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 2651099504/ 99505/ 99847. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται στη Β’ Καρδιολογική κλινική πάσχουν από ΚΑ αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες για καρδιολογικές κλίνες. Η μέση διάρκεια νοσηλείας αυτών των ασθενών στην κλινική μας φθάνει τις 9 ημέρες. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ΚΑ νοσηλεύεται και σε άλλες κλινικές – κύρια παθολογικές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www. bcardio.gr/index.php/el/

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ