Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Δέσμευση για ακόμη περισσότερα κονδύλια στο «Αντ. Τρίτσης»

Από την Πρέβεζα, ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστό πως εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος αλλά και η καλύτερη δυνατή συνέργεια με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

 

Σημαντικές ειδήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «έκρυβε» η επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην Πρέβεζα, όπου και εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο πρώτο Digital Beach Summit στην Ελλάδα, με θέμα τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πρέβεζας.

Ο κ. Πέτσας, έδωσε την πολιτική δέσμευση, ότι τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ώστε να διατεθούν στους δήμους της χώρας για την υλοποίηση έργων, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερα έργα.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της τοποθέτησής του, ο κ. Πέτσας μιλώντας στα τοπικά μέσα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γα την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση και αφορούν μελέτες και έργα, φτάνουν σε προϋπολογισμό τα 5,9 δις ευρώ ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 2,5 δις.

Έτσι τόνισε, ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος αλλά και η καλύτερη δυνατή συνέργεια με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δις ευρώ, χρηματοδοτεί ένα ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων με έργα δήμων και περιφερειών, που εκτείνονται από τα παραδοσιακά έργα υποδομής, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και κατασκευής σχολείων, μέχρι έργα που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, όπως η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση, αλλά και προάγουν την ψηφιακή και απλούστερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ένα πρόγραμμα επιτυχημένο, που αγκαλιάζεται από την αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύει η υποβολή έργων ύψους 6 δις ευρώ περίπου που είναι ικανά να αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του πολίτη. Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το συνολικό προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες μελέτες και περισσότερα έργα των δήμων που θα γίνουν σύντομα ώστε και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να αποφασίσουν για το έργο των δημοτικών αρχών, φτάνοντας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» μάλιστα πρόσθεσε, πως βασικός πυλώνας για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι η ένταξη και χρηματοδότηση μελετών και έργων, που σχετίζονται με την πρόληψη των πυρκαγιών και των συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλουμε να έχουμε πακέτα μελετών και έργων που θα είναι «έξυπνα», όπως είναι οι αισθητήρες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας μέσω δορυφορικών συστημάτων στα διοικητικά όρια των δήμων, πακέτα αντιπλημμυρικών έργων, διανοίξεις και βελτιώσεις δασικών και αγροτικών δρόμων και άλλα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ