Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΖΑΓΟΡΙ – Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για τα μαρτυρικά χωριά

Δεκάδες νέοι βρίσκονται στη Βίτσα στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής φιλίας και ενδιαφέρονται να μάθουν για τα ναζιστικά εγκλήματα στα μαρτυρικά χωριά του Ζαγορίου.
Την Τετάρτη 7 Αυγούστου επισκέφθηκαν τα χωριά των Ασπραγγέλων και την Ελάτης, όπου και ενημερώθηκαν για τη ναζιστική θηριωδία και το κάψιμο των δύο χωριών από τη Μεραρχία Εντελβάις, το καλοκαίρι του 1943.
Η Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Νέων οργανώνεται από την «Επέκεινα Χώρα» και τη γερμανική οργάνωση Respekt für Griechenland και υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό  Ίδρυμα Νεολαίας.
Οι νέοι ξεναγήθηκαν στα δύο χωριά και στη μόνιμη Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από πέτρα και ψυχή. Η μνήμη που επιμένει…»  καθώς και στην περιοδική έκθεση λαογραφικού υλικού που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, προβλήθηκαν φωτογραφίες από το χωριό της Ελάτης πριν την καταστροφή του 1943.
Εκεί τους υποδέχθηκαν  οι  πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Ασπραγγέλλων και Ελάτης, Χρήστος Ζαμπακόλας και Ελένη Στεργιοπούλου, καθώς επίσης και μέλη των συλλόγων , ενώ στους φιλοξενούμενους μίλησε ο ιστορικός-ερευνητής Αλέκος Ράπτης για τα εγκλήματα της Μεραρχίας  Εντελβαις.
Στο πλαίσιο της δράσης  πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του μονοπατιού που συνδέει το χωριό των Ασπραγγέλων με την Ιερά Μονή της Παναγίας , η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς την ίδια μέρα με το κάψιμο των σπιτιών στα δυο χωριά.
Οι δύο σύλλογοι ευχαριστούν την «Επέκεινα Χώρα» για τη συνεργασία, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες κοινές δράσεις στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ