ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Αυξάνεται η πίεση, προβληματισμός για τη νέα μετάλλαξη

Ακόμη 196 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στην Ήπειρο, τα 112 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή άλλους 86 θανάτους από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, στους 630 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 6.602 έπειτα από 516.487 τεστ, ενώ έγιναν ακόμη 483 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 196 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 112 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 38 στην Π.Ε. Άρτας, 33 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 13 νέα κρούσματα, βρέθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Τα πρώτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη

Τα πρώτα μέτρα αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση μετά και από την καταγραφή στην Ευρώπη της ιδιαίτερα ανησυχητικής παραλλαγής του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα. και ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής. Έτσι, από αύριο, το πλαίσιο εισόδου στην Ελλάδα από 8 χώρες της Νότιας Αφρικής αυστηροποιείται.

Συγκεκριμένα:, από τις παραπάνω χώρες:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με PCR

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00. Να σημειωθεί πώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιας μορφής lockdown, εάν επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση.

Ακόμη, η BioNTech έχει ξεκινήσει τη μελέτη της νέας παραλλαγής Covid-19 που εμφανίστηκε στη νότια Αφρική και αναμένει τα πρώτα δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με το εμβόλιό της εντός δύο εβδομάδων.

Τα εργαστηριακά δεδομένα θα ρίξουν φως στο εάν η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1.529, μπορεί να ξεφύγει από το εμβόλιο που κατασκευάζει μαζί με την Pfizer, δήλωσε η γερμανική βιοτεχνολογία την Παρασκευή.

Η Pfizer και η BioNTech έθεσαν σε εφαρμογή σχέδια πριν από μήνες για να μπορέσουν να στείλουν μια νέα έκδοση του εμβολίου τους εντός 100 ημερών εάν χρειαστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

«Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες», ανέφερε η BioNTech σε δήλωση. Η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία στη νότια Αφρική και έχει εγείρει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινούνται ταχύτατα για να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις και να θέσουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από την περιοχή.

Η νέα μετάλλαξη έρχεται καθώς πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου — συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας αγοράς της BioNTech στη Γερμανία — αντιμετωπίζουν ήδη ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων που απειλεί να υπερφορτώσει τα νοσοκομεία.

Θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Christian Lindmeier. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα στον ΠΟΥ για να αποφασίσει εάν το στέλεχος είναι μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία.