Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στήριξης του Ουκρανικού λαού

Έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον Ουκρανικό λαό, ζητά η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων – Τη θλίψη του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ξεκάθαρη θέση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παίρνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων, η οποία σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αρχικά σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει: «Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές διαμαρτυρίας εκατομμυρίων πολιτών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και καταδικάζουμε απερίφραστα την ρωσική εισβολή σε μια χώρα που μάχεται για την ανεξαρτησία της και το απαράγραπτο δικαίωμά της να αποφασίζει ακηδεμόνευτα για την τύχη του λαού της. Η απώλεια της ιστορικής μνήμης από τη σημερινή ηγεσία της Ρωσίας, για τα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στο δικό τους – της Ρωσίας – λαό, η επίδειξη πλήρους αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή, οι απειλές και η χρήση στρατιωτικών μέσων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών, δεν συνάδει με τις πανανθρώπινες αξίες και καταπατά βάναυσα το διεθνές δίκαιο. Οδηγεί σε αιματοκύλισμα και καταστροφή την χώρα της Ουκρανίας και τους Έλληνες ομογενείς, τείνει να μετατρέψει την Ευρώπη, για ακόμη μια φορά, σε πυριτιδαποθήκη».
Και στην συνέχεια αναφέρει και τα εξής: «Επειδή δεν επιτρέπεται κανένας μας να λησμονεί πως οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, ξεκίνησαν από την Ευρώπη, απευθύνουμε έκκληση το σύνολο των φορέων της περιοχής μας, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών, να αναλάβουν πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας και καταδίκης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον Ουκρανικό λαό! Καλούμε το σύνολο των φορέων της περιοχής μας, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών, να αναλάβουν πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας και καταδίκης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον Ουκρανικό λαό. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια Ευρώπη της ειρήνης από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Παράλληλα, με το βλέμμα και τις σκέψεις όλων να είναι στραμμένες στην Ουκρανία και την πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή, στο Μαυσωλείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, εκεί όπου βρίσκονται τα οστά 576 Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, που έπεσαν στις μάχες του 1940-41 και μετέπειτα στον Εμφύλιο, εψάλη το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση.
Μία εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιείται διαχρονικά, σε κάποιο Ψυχοσάββατο, για την ανάπαυση των ψυχών την πεσόντων, που συνέπεσε όμως χρονικά με τη συγκυρία των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Για πρώτη φορά μάλιστα μετά από πολλά χρόνια, αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου από τον Ταξίαρχο Διοικητή της 8ης Ταξιαρχίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εσωτερικό του Μαυσωλείου που φιλοξενεί τις οστεοθήκες 576 ηρώων των πολεμικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν και τα οστά 68 πεσόντων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.
Στο μήνυμά του και στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος εξέφρασε τη θλίψη του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ευχήθηκε να σταματήσουν το γρηγορότερο οι εχθροπραξίες και να μην υπάρξουν άλλα θύματα, αλλά παράλληλα τόνισε, ότι με την εισβολή αυτή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για πιθανές εξελίξεις και σε άλλες περιοχές, που θα αφορούν άμεσα και τη χώρα μας.
«Η κατάσταση αυτή μας δείχνει, ότι οι κοινωνίες είναι πολύ ευάλωτες. Μας θλίβει το ότι δε βλέπουμε να υπάρχει σύνεση και αυτό που γίνεται είναι εγκληματικό. Ανοίγει, δυστυχώς, ο ασκός του Αιόλου και δεν ξέρουμε τι άνεμο θα φέρει. Ο πόλεμος δεν είναι λύση, γιατί απαιτείται σεβασμός στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπεια είναι τεράστιο ζήτημα για τον άνθρωπο. Ευτελίζεται η ανθρώπινη υπόσταση, βλέπουμε αθώους ανθρώπους, μικρά παιδιά να πληρώνουν με τη ζωή τους και να βλέπουν το θάνατο, χωρίς να ευθύνονται για τίποτε. Πιστεύαμε λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται, ότι ως κοινωνία, με την πρόοδο της επιστήμης, της γνώσης, με τις σπουδές, ότι έχουμε φτάσει σε ένα ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο. Είναι καιρός να επιστρέψουμε όμως στις αρχές του ανθρωπισμού και ευχόμαστε όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ