Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. – «Αναπάντητα ακόμα τα ερωτήματα για το πρόστιμο»

Ανακοίνωση για το πρόστιμο που επέβαλε το Διαιτητικό Δικαστήριο σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου, εξέδωσε χθες η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Από καιρό είχαμε επισημάνει πως, η διαχείριση των απορριμμάτων, και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των Δήμων και πρέπει να γίνεται από το νόμιμο φορέα, τον ΦΟΔΣΑ, που τους εκπροσωπεί και που είναι οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η παράταση της διαχείρισης από την Περιφέρεια είναι πλέον ακατανόητη , αντιθεσμική και παράνομη, ενώ η επιμονή κάποιων Δημάρχων, κυρίως του Νομού Ιωαννίνων , να μην αναλαμβάνουν τις θεσμικές τους ευθύνες και να τις παραχωρούν στην Περιφέρεια, είναι αδικαιολόγητη και τους καθιστά συνυπεύθυνους.

Τονίζαμε επίσης πως, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, παράδοση και στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι αποκλειστική ευθύνη και βαραίνει την Περιφέρεια Ηπείρου και επιτακτική ανάγκη η απεμπλοκή της Περιφέρειας από τη μεταφορά του υπολείμματος. Αντί αυτού η Περιφέρεια προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος σε εταιρεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να ενταθεί η κόντρα μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας με προσφυγή του πρώτου στο Ελεγκτικό Συμβούλιο .

Ενώ λοιπόν με ευθύνη και των δυο φορέων απαξιώνεται η αυτοδιοίκηση και επιβαρύνεται ο κάθε δημότης «τα σπασμένα» της μη συνεργασίας τους τίθενται αναπόφευκτα ερωτήματα: Γιατί δεν παίρνει θέση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μήπως γιατί Περιφερειάρχης και πλειοψηφία Δημάρχων είναι οι τοπικοί εκλεκτοί της και δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανένα; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους γιατί δεν επιβάλλουν την νομιμότητα; Πόσο πραγματική είναι η κόντρα Περιφέρειας- «Αειφορικής Ηπείρου» αφού εντέλει η εταιρεία τα παίρνει όλα και με πρόστιμο όσο παρατείνεται η παρανομία; Τελικά ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο;

Τις επιλογές, την αλαζονεία ή την ανικανότητα της Διοίκησης δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς οι πολίτες. Καμία μετακύληση του προστίμου στους Ηπειρώτες, είτε έμμεσα από άλλους πόρους, είτε άμεσα με αύξηση την τελών. Άμεσα να επιβληθεί η κανονικότητα, είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας. Ο ΦΟΔΣΑ να επαναδιαπραγματευθεί την σύμβαση με την εταιρεία για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Μια σύμβαση που αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας πως έχει πολλαπλά προβλήματα, ανεβάζει το κόστος και φρενάρει την διαλογή- ανακύκλωση στην πηγή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ