Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – Σε 10 ημέρες «ρίχνει» στην οικονομία δυο δις ευρώ

Με την πίστωση από το κράτος στους λογαριασμούς των δικαιούχων του πετρελαίου θέρμανσης, της επιστρεπτέας προκαταβολής, των ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματικών δανείων με ποσά που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ κλείνει ο Ιανουάριος.

Συγκεκριμένα, εντός της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώσει σταδιακά 1,5 δισ. ευρώ στους δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα συνεχισθούν οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων της αποζημίωσης (50% επί των απωλειών) για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου.

Οι πληρωμές για τον τρέχοντα μήνα ολοκληρώνονται με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

1. Πετρέλαιο θέρμανσης. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που τους αναλογούν. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα υπερβεί τα 100 εκατ. από 85-90 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε υπολογιστεί. Το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μηνός. Σημειώνεται ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και επιδοτούνται εκτός από την αγορά πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει κλείσει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενοι έλεγχοι ώστε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό το ανώτατο ποσό να μειωθεί στις 100.000 ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος πληρωμών, ενώ έχουν εντοπισθεί και 60.000 περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, καθώς δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός (IBAN). Χθες μάλιστα ξεκίνησε και η αποστολή μηνυμάτων στους δικαιούχους για να συμπληρώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

4. «Γέφυρα 2». Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε στην τηλεόραση του ΟPEN τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος για την επιδότηση επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων και μη δανείων μέχρι και εννέα μήνες, για το οποίο είπε ότι θα διατεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που είναι σε αναστολή, είπε πως «τον Μάρτιο – Απρίλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το αν θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ανάλογη με την παράταση που αποφασίσθηκε τον Σεπτέμβριο για τον Απρίλιο».

Προαναγγέλλοντας έτσι αποφάσεις συνολικά για τα μέτρα στήριξης περί τον Απρίλιο. Στις αρχές Απριλίου αναμένονται και οι αποφάσεις για τους τρεις πρώτος κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο τμήμα των ποσών που έχουν ληφθεί από τους δικαιούχους να μην επιστραφεί.

Για τον τουριστικό κλάδο

Παράλληλα, νέες πρωτοβουλίες με στοχευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού αναμένεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Πρόκειται για την… εθιμοτυπική συνάντηση του νέου υπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και το γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ ήταν δεύτερος στη σειρά, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει και το ειδικό βάρος που έχει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τα ήδη εφαρμοζόμενα σε όλες τις επιχειρήσεις υποστηρικτικά μέτρα καθώς και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως ο μηχανισμός επιδότησης αποζημίωσης των αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μηνός.

«Η συζήτηση ήταν χρήσιμη όσο και επείγουσα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όχι μόνο έναν απολογισμό της κατάστασης και των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων του κράτους, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τις δράσεις των επόμενων μηνών, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου, με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στο μεταξύ, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή εντός του 2020.

Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου που προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων εντός του 2020 καταβάλλεται στον εργοδότη, για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Για εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του προαναφερθέντος κλάδου υποχρεούνται να υποβάλουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 ειδικό έντυπο δηλώνοντας:

– Οτι ανήκουν στον ΚΑΔ 5510, ήτοι ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.

– Αν η επιχείρησή τους έκλεισε εντός του Μαρτίου 2020 με κρατική εντολή και αν επαναλειτούργησε εντός του Ιουνίου 2020.

– Αν η επιχείρησή τους συνέχισε τη λειτουργία της καθώς αυτή κρίθηκε αναγκαία για ειδικούς λόγους και επετράπη κατ’ εξαίρεση.

– Αν έκαναν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 69 ν. 4745/2020) περί μεταφοράς του συνόλου ή του υπολοίπου των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2021, για εργαζομένους τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που τέθηκε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνέχισε να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– Οτι απέδωσαν στους εργαζομένους για τους οποίους δεν έκαναν χρήση τής ως άνω δυνατότητας τις αποδοχές αδείας (επί του ονομαστικού μισθού τους για το έτος 2020) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

– Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ