Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

«Αγνοείται» η μελέτη για μία γέφυρα

Επανέρχεται ο Σταύρος Καλογιάννης για την υλοποίηση του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα

 

Για την πορεία υλοποίησης των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ζητάει να ενημερωθεί ο Σταύρος Καλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, με νέα Ερώτησή του (αρ. πρωτ. 5476/2021), που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην Ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το 2012 είχε εγκριθεί από το ενιαίο, τότε, Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, η διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα. Ακολούθησε διαγωνισμός και η ανάθεση των μελετών σε ανάδοχο.

Δυστυχώς την περίοδο 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ο βελτιωμένος, από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και σε επίπεδο οδικής ασφάλειας, άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η προώθησή του.

Σε απάντησή του τον Ιούνιο 2020, σε σχετική Ερώτησή μου, ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής με ενημέρωνε ότι είχε κατατεθεί το σύνολο των μελετών του άξονα και βρισκόταν σε διαδικασία έγκρισης η υπολειπόμενη οριστική μελέτη ενός τεχνικού έργου, συγκεκριμένα μιας γέφυρας μήκους 220 μ. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, μετά την παραλαβή των οριστικών μελετών και του Κτηματολογίου, θα κινηθεί η διαδικασία εξασφάλισης πόρων και η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Ο Σταύρος Καλογιάννης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθεί σχετικά με το αν έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη της γέφυρας και το Κτηματολόγιο του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα που εκκρεμούσαν, αν έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του έργου, καθώς και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει την κατασκευή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ