«Ακέραια η ευθύνη του πρωθυπουργού», λέει ο Αλ. Τσίπρας

Πρόταση επτά σημείων καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να «αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ιδίως στο νησί της Εύβοιας, καθώς η φωτιά καίει για 8η συνεχή ημέρα, καταστρέφοντας την άλλοτε κατάφυτη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν θα ακολουθήσω τον δρόμο της αντιπολίτευσης, όπως έκαναν κατά το παρελθόν οι αντίπαλοί μου. Δεν θα ζητήσω παραιτήσεις. Ακέραια η πολιτική ευθύνη είναι του πρωθυπουργού». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αναλάβει το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων».

Έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και τώρα», καλώντας σε ένα σχέδιο με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Καταλόγισε «εγκληματική ευθύνη» στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι «άφησε τη Βόρεια Εύβοια στο έλεος της καταστροφής, ενώ κάηκαν τα μισά βόρεια προάστια της Αττικής, με σχεδόν μηδαμινό άνεμο».

Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση 7 σημείων του κόμματός του το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).

Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

“Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται” σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό.

Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.