Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» – Απούσα η δημοτική αρχή από τα μεγάλα ζητήματα του τόπου

Για «εγκληματική αμέλεια» και ανικανότητα κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Αναφέρθηκε μάλιστα αναλυτικά στις ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξέλιξη του έργου το οποίο βρίσκεται πια σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ θύμισε τα «κατορθώματα» της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ γενικότερα.

«Πριν λίγες μέρες έγινε αντιληπτός και ο κίνδυνος που υπάρχει για την απένταξη ενός ακόμα έργου που αφορά την έξυπνη πόλη, το οποίο είχαμε παραδώσει σε πλήρη ωριμότητα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τι αθροίζουμε λοιπόν μέχρι σήμερα σε απώλειες σημαντικών έργων που είχαμε παραδώσει ώριμα στη σημερινή δημοτική αρχή;

– Ποδηλατοπεζόδρομος Μάτσικα- Πέραμα

– Αξιοποίηση χώρου παλιών στρατιωτικών Φυλακών

– Κεντρική Πλατεία

– Αναβάθμιση δημοτικού οδοφωτισμού με χρήση λαμπτήρων led», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε: «Το 90% των έργων που με μεγάλες καθυστερήσεις εκτελούνται σήμερα είναι “κληρονομία” της δικής μας δημοτικής αρχής, αλλά και για αυτά ακόμη εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας γιατί μέχρι σήμερα έχουμε μηδενικές απορροφήσεις. Ερωτώ όμως αν ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου, η δημοτική αρχή έχει ωριμάσει κάποιο καινούργιο έργο ώστε να ενταχτεί στα επερχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία; Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η κληρονομία της στη νέα δημοτική αρχή θα είναι το απόλυτο μηδέν».

Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας στάθηκε και στην γενικότερη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι σε μια σειρά εμβληματικών έργων όπως αυτό της Κεντρικής Πλατείας, των πρώην στρατιωτικών φυλακών και του Πάρκου Πυρσινέλλα.

«Ο χλευασμός του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Κεντρική Πλατεία, η αδιαφορία για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές και η εν κρυπτώ κινήσεις για το Πάρκο Πυρσινέλλα αναδεικνύουν την τεράστια διαφορά που έχουμε στην πολιτική μας φιλοσοφία με τη σημερινή δημοτική αρχή. Μια φιλοσοφία που υπηρετήσαμε με συνέπεια και η οποία πιστεύει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις πρέπει να προχωρούν με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και μέσα από διαβούλευση με τους πολίτες καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες, συμμέτοχους στις αποφάσεις. Αλλιώς γυρίζουμε στις εποχές που το Ξενία κατέληξε στο αρχιτεκτονικό έκτρωμα του Grand Serai, η κεντρική πλατεία ταράτσα και η Όαση ξενυχτάδικο – πατσατζίδικο. Δυστυχώς η “Νέα εποχή”, αποδεικνύεται πιο παλιά και από το παλιό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Σε ότι αφορά το Πάρκο Πυρσινέλλα συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι όλες οι μελέτες γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες σε μια προσπάθεια να βρεθεί η κοινωνία προ τετελεσμένων.

«Η μοναδική αγωνία της δημοτικής αρχής δεν είναι η ποιότητα των έργων αλλά το πώς θα κόψει κορδέλες. Δύο σημειακές φωτορεαλιστικές εικόνες είναι αυτό που επικοινώνησε για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα με τους δημότες η δημοτική αρχή. Οι δικές μας μακέτες που διαχρονικά χλευάζει ο Δήμαρχος αποτυπώνουν την μελετητική πληρότητα ενός έργου», σημείωσε.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Μπέγκας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των αγροτών, θυμίζοντας ότι επί θητείας του είχε οριστεί αντιδημαρχία με αποκλειστική αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, καθώς και με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών, το ενδιαφέρον της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για τους γιαννιώτες παραγωγούς. «Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής, όπως ήμασταν πάντα, με στόχο να ενισχύσουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τον αγώνα τους», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ