«ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023» – «Η δημοτική αρχή υιοθετεί την πολιτική της φωτογραφίας»

Σκληρή κριτική για πολλά ανοικτά ζητήματα, άσκησε χθες, σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη.

Αρχικά η κα. Καλογιάννη, επικεντρώθηκε στα θέματα της παραλίμνιας περιοχής. Η παρέμβαση αυτή ήρθε σε μία χρονική στιγμή, που δεν ήταν τυχαία, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει δύο μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης και συγκεκριμένα με την χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας στην πρώην Γεωργική Σχολή στον Κατσικά, αλλά και με την επαναφορά του επανακαθορισμού της οριοθέτησης της λίμνης, από την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα.

Η κα Καλογιάννη, αφού τόνισε, πως η δημ. αρχή επιδεικνύει ολική αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων, δεν έχει καν την επάρκεια να εκφράσει μία στοιχειώδη έστω άποψη για εξελίξεις που σχεδιάζονται στα διοικητικά της όρια, ερήμην της.

«Αυτό συμβαίνει, γιατί απλά η δημοτική αρχή δεν είχε ούτε έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργίας του δήμου. Και για να καλύψει την ανικανότητά της αυτή, βομβαρδίζει συστηματικά τους συνδημότες με μία επικοινωνιακή καταιγίδα πρωτοφανούς για τα τοπικά δεδομένα έντασης και κλίμακας. Και με αυτόν τον τρόπο, αυτοί που κατήγγειλαν το 2019 την προηγούμενη δημοτική αρχή για πολιτική της μακέτας, υιοθετούν την πολιτική της φωτογραφίας», ανέφερε αρχικά η κα Καλογιάννη.

Οι παρεμβάσεις

Αρχικά λοιπόν η κα Καλογιάννη αναφέρθηκε στην περιοχή παρεμβάσεων από τον δήμο Ιωαννιτών, από τα παλιά Σφαγεία μέχρι το Πέραμα, ως μία περιοχή προορισμού αναψυχής και για τους δημότες και για τους επισκέπτες.

Όμως επισήμανε, ότι η δημ. αρχή αγνοεί ή αδιαφορεί οτιδήποτε σχετικό με το Π.Δ Παμβώτιδας, δεν ασχολείται με την ειδική πολεοδομική μελέτη για την περιοχή Λιμνοπούλας – Μάτσικα, που δεν έχει καν εκπονηθεί, ενώ θα καθορίσει τους όρους δόμησης στην περιοχή και αδιαφορεί για δεκάδες άλλα προβλήματα της περιοχής, τα οποία οξύνονται.

«Το έργο «Ανάπλασης, ανάδειξης και προστασίας παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή «Μάτσικας», ενταγμένο στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014-2020, χάθηκε, λόγω του ότι εκκρεμούσε η παραχώρηση ορισμένων εκτάσεων από την Κτηματική υπηρεσία. Πότε και πώς διεκδίκησε η δημοτική αρχή τις εκτάσεις αυτές;», αναρωτήθηκε αρχικά.

Για τον πεζόδρομο

Στη συνέχεια, η κα Καλογιάννη στάθηκε στην ανάγκη, όπως είπε με αφορμή την εξαγγελία του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου μέσω του «Αντ. Τρίτσης» και τη δημοπράτηση παρεμβάσεων από την πλ. Μαβίλη μέχρι το πάρκο Κατσάρη, να εκπονηθούν συνολικές μελέτες για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής.

«Δεδομένου ότι δεν έχουν προηγηθεί οι γενικές ή ειδικές μελέτες και σχέδια, που θα προσδιορίσουν τους περιορισμούς και θα καθορίσουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, είναι απίθανο να υπάρχει μία ολοκληρωμένη και σοβαρή αντιμετώπιση για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από τα δημοτικά Σφαγεία μέχρι το Πέραμα.

Είναι σκόπιμο να αντληθούν και να εξεταστούν συνολικά, στοιχεία και δεδομένα άλλων, ήδη εκπονημένων, μελετών που σχετίζονται με την περιοχή. Όπως αυτά της προκαταρκτικής τεχνικοοικονομικής μελέτης για την αναβάθμιση της παραλίμνιας περιοχής με υποδομές αναψυχής και τουρισμού, που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια.

Νέες μελέτες είναι επιβεβλημένο να εκπονηθούν παράλληλα, με στόχο την εξέλιξη του δήμου μας, και είτε να ενσωματωθούν, είτε να απορριφθούν από τον συνολικό σχεδιασμό. Όπως η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μιας περιμετρικής γραμμής tram (σταθερής τροχιάς ελαφρού τύπου) που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς για τη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων», ανέφερε.

Το Κλειστό Ξιφασκίας

Κληθείσα να σχολιάσει και να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων που αναφέρονται στο Κλειστό Ξιφασκίας και το ενδεχόμενο νέας οριοθέτησης της λίμνης, η κα Καλογιάννη είπε πως η παράταξη έχει θέσεις, σε αντίθεση με τη δημ. αρχή, που σιωπά ακόμη και για έργα και παρεμβάσεις εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

«Από το 2019 και το πρόγραμμά μας ζητούσαμε και προτείναμε ένα συνολικό σχέδιο για τους αθλητικούς χώρους, μαζί με ένα μεγάλο γυμναστήριο, όπως είναι σήμερα το Κλειστό Ξιφασκίας, προτείνοντας τη χωροθέτησή τους στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, όπου ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αθλητικός και μπορεί να αξιοποιηθεί με την επέκταση του άξονα της Γεννηματά ως το Κουτσελιό και τη σύνδεσή του με την Εγνατία.

Για την επικαιροποίηση της οριοθέτησης, δε γνωρίζω από ποια ανάγκη προέκυψε το θέμα και από ποια αιτήματα των πολιτών, όμως η δημ. αρχή οφείλει να τοποθετηθεί συνολικά επί όλων αυτών των ζητημάτων και με ξεκάθαρο τρόπο», ανέφερε.

Το παλιό Πανεπιστήμιο και οι εκλογές

Καταλήγοντας, η κα Καλογιάννη στάθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου στη Δομπόλη, κατηγορώντας τον δήμαρχο και τη δημ. αρχή, ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο και καμία πρόταση για αυτό, ενώ απέρριψε την δημοσιογραφική εκτίμηση, ότι και η δική της παράταξη κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, λέγοντας, ότι αυτό θα γίνει με την προεκλογική εκστρατεία τρεις μήνες πριν τις εκλογές και όχι από σήμερα.

«Αυτό που κάνουμε, είναι να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα της δημ. αρχής γιατί αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η προεκλογική εκστρατεία της παράταξης θα ξεκινήσει τους τρεις τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές. Το πρόγραμμά μας θα είναι ουσιαστικά το ίδιο με το 2019, γιατί δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε και επιζητούμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών, μακριά από αγκυλώσεις για να προσφέρουμε στην πόλη», κατέληξε.