Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» – Έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας στο περιφερειακό συμβούλιο

Συνέντευξη τύπου, την επομένη της διαδικασίας εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, παραχώρησε χθες ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρώτων», Γιώργος Ζάψας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ζάψας, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του, επιχείρησε ουσιαστικά να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κατέθεσε ένσταση επί της πρόσκλησης του περιφ. συμβουλίου, όπως ανέφερε, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της πλειοψηφίας να εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος. Έτσι, στις δηλώσεις του σημείωσε, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με τη στάση και την απόφαση της πλειοψηφίας, θα λυθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία πάντως θα πρέπει να ασκηθεί προσφυγή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το σημείο στο οποίο ο κ. Ζάψας δεν κατάφερε να εξηγήσει με πολιτικούς όρους, ήταν ακριβώς η επιλογή της παράταξης, να προτείνει μεν τον σύμβουλό της κ. Τρομπούκη για το αξίωμα του αντιπροέδρου, αλλά η ίδια να μην επικυρώσει με την παρουσία και τις ψήφους τις, την επιλογή αυτή.

Έτσι, έκανε λόγο για σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας στο περιφερειακό συμβούλιο με την ευθύνη της πλειοψηφίας και του πρώην προέδρου κ. Παργανά, το οποίο ζήτημα είναι και το κυρίαρχο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η σύνθεση του Σώματος στην πορεία.

Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα της εκλογής αντιπροέδρου στο περιφ. συμβούλιο από την παράταξή μας, όπως προβλέπεται για τη δεύτερη σε έδρες παράταξη του Σώματος, όμως δεν επικυρώνουμε τη διαδικασία, με την ψήφο μας», ανέφερε ο κ. Ζάψας, για να προσθέσει πως το επόμενο διάστημα, θα έχει ιδιαίτερη σημασία η λειτουργία του περιφ. συμβουλίου και η συζήτηση σε αυτό θεμάτων που έχουν τεράστια σημασία για την Ήπειρο.

«Δε γίνεται το περιφ. συμβούλιο να ασχολείται με το τεχνικό πρόγραμμα και τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Υπάρχει η πανδημία, η οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, η προοπτική της Ηπείρου κι εμείς συμπεριφερόμαστε όχι ως μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά σαν να είμαστε μία Τοπική Κοινότητα ή ένας μικρός δήμος. Αυτό που θέλουμε είναι η αναβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου και όχι οι κόντρες για το ποιος είναι πιο έξυπνος από τον άλλον, ούτε τους μονολόγους του περιφερειάρχη. Η Ήπειρος είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός της χρηματοδότησης των οδικών αξόνων, εκτός από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εντάσσει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη σύνδεση της Αττικής με τη Σαλαμίνα, με προϋπολογισμό 400 εκ. ευρώ. Προφανώς, κάτι δε γίνεται καλά», ανέφερε ο κ. Ζάψας, για να προσθέσει πως:

«Η εκλογή του νέου προεδρείου πρέπει να αποτελέσει απαρχή επανατοποθέτησης όλων των συντελεστών. Ανάλογα με τα ποσοστά και η ευθύνη. Ανάλογα με την ποιότητα του πολιτικού λόγου και η αξία. Αυτά μας διδάσκει η ζωή. Δεν αθωώνουμε κανέναν, μας ενδιαφέρει η προοπτική. Διαπιστώσαμε και επισημάναμε την υποβόσκουσα κρίση για να ξεπεραστεί. Δεσμευόμαστε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα που θα ωφελήσουν την Ήπειρο. Η περιφερειακή Αρχή έχει ευθύνη γιατί είμαστε εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και ακόμα δεν έχουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021-2027, τουλάχιστον σε επίπεδο προετοιμασίας.

Η παράταξή μας θα καταθέσει για διαβούλευση επικαιροποιημένο πρόγραμμα και επεξεργασίες για σημαντικά θέματα υποδομών που έμειναν πίσω ή αναδείχθηκαν τη διετία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ