Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ – Πολιτική επιλογή η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης

Την ξεκάθαρη θέση πως η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης των πολιτών απέναντι στο τεράστιο κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα και στο ρεύμα, ήταν μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για ενίσχυση στοχευμένων κατηγοριών, εξέφρασε χθες, σε δηλώσεις, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα.

Η κα Κεφάλα, κλήθηκε να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που εξειδικεύτηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς την Πέμπτη, αλλά και να απαντήσει στην σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και φορέων της αγοράς και του παραγωγικού κόσμου για καθυστερημένη και αναιμική αντίδραση της κυβέρνησης.

Η βουλευτής Ιωαννίνων στάθηκε στα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια που όπως εξήγησε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα για την πορεία και την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε, πως το πακέτο στήριξης της Πέμπτης, δεν είναι το πρώτο, αλλά ήρθε να προστεθεί σε μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο, για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και όχι μόνο, γιατί η κυβέρνηση είχε δει από τότε τις μεγάλες ανατιμήσεις και το κλίμα που δημιουργούνταν και φρόντισε να λάβει από νωρίς τα πρώτα μέτρα. Είμαστε άλλωστε η κυβέρνηση που στοχεύει και υλοποιεί τη μείωση των φόρων και την αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ακολουθήσει και δεύτερη εντός του Μαΐου. Συμφωνώ, ότι όλα τα μέτρα δεν καλύπτουν τις ανατιμήσεις στο 100%, όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι υπάρχουν πολύ στενά, σχεδόν ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια. Επιλέξαμε γι’ αυτό να στηρίξουμε ευάλωτους συμπολίτες και να μην πάμε σε οριζόντια στήριξη», ανέφερε η κα Κεφάλα, προσθέτοντας πάντως, ότι απαιτούνται και μέτρα σε διεθνές, πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα των ανατιμήσεων και να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τους ελέγχους στην αγορά

Από την άλλη, ένα ζήτημα ωστόσο που θέτουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι και πως στη σοβούσα κρίση, είναι άφαντοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και να διαπιστώνονται κρούσματα αισχροκέρδειας.

«Είναι αλήθεια, ότι σε όλες τις κρίσεις, εμφανίζεται και η αισχροκέρδεια, όμως γίνονται έλεγχοι και θα γίνουν ακόμη περισσότερο εντατικοί. Αποδείχτηκε άλλωστε πριν μερικούς μήνες με τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στις μάσκες προστασίας, όπου και έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν πολύ αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις. Το ίδιο θα γίνει και τώρα», ανέφερε η κα Κεφάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ