Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ – Στη Βουλή οι ογκολογικές θεραπείες σε ιδιωτικές μονάδες νοσηλείας

Με επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, ζήτησε  να δοθεί  η δυνατότητα  εφαρμογής ογκολογικών θεραπειών στις Ιδιωτικές Μεικτές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας εξηγώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μικρότερος κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (ένα ζήτημα στο οποίο ο υπουργός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος).

Ταχύτερη αντιμετώπιση ροής περιστατικών, δηλαδή μικρότερη αναμονή για ραντεβού.

Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας.

Υψηλότερη ικανοποίηση ογκολογικών ασθενών καθώς λαμβάνουν θεραπεία σε χώρο της επιλογής τους και όχι στο νοσοκομείο που είναι επιβαρυντικό πολλές φορές για την ψυχολογία τους.

Αποσυμφόρηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας».

Ο υπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του ζητήματος, δεσμεύτηκε να προχωρήσει με βάση τη γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ σχετικά με το ποιες πράξεις που συνδέονται με την ογκολογία θα μπορούσαν να γίνουν σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Συγκεκριμένα στην απάντησή του προς τη βουλευτή ανέφερε: «Κυρία συνάδελφε πραγματικά θίγετε ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας κάλυψης. Έχουμε ήδη αποστείλει ερώτημα στο ΚΕΣΥ και περιμένουμε τη γνωμοδότησή του, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που επισημάνατε και εσείς με την εισήγησή σας, τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν. Με πρώτο μέλημα την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών αναμένουμε τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για το ποιες ιατρικές ογκολογικές πράξεις θα μπορούσαν να γίνουν σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας προς όφελος των ασθενών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ