Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων

Συνάντηση με το Διευθυντή του ΕΚΑΒ Μιχάλη Τσοβίλη και με εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάββας Δημητριάδης και οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  Δημήτρης Τζιάλλας και Λάμπρος Παπανδρέου.

Το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει ένα μεγάλο σε όγκο έργο, που περιλαμβάνει τα επείγοντα, καθώς και τα χρόνια περιστατικά, τις διακομιδές,  αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας με τα ορεινά χωριά μας και τη δύσκολη, πολλές φορές πρόσβαση, το έργο των ανθρώπων του ΕΚΑΒ γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναδείχθηκαν ως κύρια ζητήματα η παλαιότητα του στόλου των ασθενοφόρων και η ανάγκη άμεσης ανανέωσής του, η ένταξη  των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σημαντικό ζήτημα για την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ αποτελεί η επικαιροποίηση του οργανογράμματος του οργανισμού και η ένταξη σε αυτό όλων των αντικειμένων που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του, στην κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και των δυνατοτήτων του με στόχο την  καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Επίσης η παράταση όλων των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και η προκήρυξη των απαραίτητων μόνιμων θέσεων (με αυξημένη μοριοδότηση για όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΚΑΒ, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση τόσο των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία όσο και των μόνιμων αναγκών του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η κα Τζούφη, το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει ένα μεγάλο έργο σε όγκο περιστατικών, που έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Έτσι, τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία προμήθεια ασθενοφόρων στην Ήπειρο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης να προχωρήσει η ένταξη των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

«Επίσης είναι σημαντική η παράταση όλων των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και η προκήρυξη των απαραίτητων μόνιμων θέσεων και κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση τόσο των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία όσο και των μόνιμων αναγκών του πληθυσμού», ανέφερε η κα Τζούφη.

Αναφορικά με το διαχρονικό πρόβλημα στέγασης του κτιρίου διοίκησης του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα η κα Τζούφη είπε πως το ζήτημα είχε ανοίξει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με προοπτική αξιοποίησης του κτιρίου του πρώην ΠΕΔΥ, που έγινε όμως Εμβολιαστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους και έκτοτε δεν κινείται καμία διαδικασία.

Τέλος, η κα Τζούφη, επέκρινε την κυβέρνηση συνολικά καταλογίζοντας σε αυτήν, αδιαφορία για τη στελέχωση της δημόσιας υγείας.

«Η πανδημία, φαίνεται, ότι απλώς καθυστέρησε την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίηση πολλών τμημάτων του ΕΣΥ, για την εφαρμογή ΣΔΙΤ σε δημόσιες δομές υγείας, χωρίς να εξαιρεί από αυτές και το ΕΚΑΒ.

Πρόσφατα δημοσιεύματα μάλιστα κάνουν λόγο για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με αντικείμενο την αναδιάταξη των δομών υγείας και εύλογα αναρωτιόμαστε τί μέλλον επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά και τις υπόλοιπες δομές υγείας της περιοχής μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κα Τζούφη.

Για την κατάσταση στην Αττική

Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων, αναφορικά με την εφιαλτική κατάσταση στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του κύματος κακοκαιρίας τόνισε πως μαζί με την ελπίδα, που είναι και το όνομα του κύματος αυτού, κατέρρευσε και το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Μία εβδομάδα πριν ήταν γνωστό τι θα γινόταν και το μόνο που ακούγαμε ήταν πόσο καλή προετοιμασία έχει γίνει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Το μόνο που δεν ακούσαμε από χθες είναι ποιος έχει την ευθύνη πλην της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και αποτελεί πλέον και προτεραιότητα και αναγκαιότητα η πολιτική αλλαγή, με την εκλογή μίας κυβέρνησης προοδευτικής, που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε η κα Τζούφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ