Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Προοίμιο προεκλογικής αντιπαράθεσης η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις

– Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός – «Δεδομένη η δυσπιστία του λαού», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας

 

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν γνώριζε «για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου» και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «είναι σε πανικό και αυτό δεν κρύβεται».

Ανοίγοντας τον κύκλο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην πρωτολογία του την ανάγκη να μην παραλύσει η ΕΥΠ με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. «Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή» ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος» και «ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, είπε: «εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο».. ««Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης».

Κάλεσε επίσης τον Ν. Ανδρουλάκη αν θεωρεί παράνομη την επισύνδεση να προσφύγει στα δικαστήρια.

Αλ. Τσίπρας: Υπόλογος ο πρωθυπουργός

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκάλεσε πως είναι προσωπικά υπόλογος για παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων και τον κάλεσε να δώσει μία απάντηση στο γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφαλείας που επικαλείται.

«Δεν μπορεί να κρύβετε πίσω από το τείχος του ψεύδους που έστησαν οι πιο στενοί του συνεργάτες». «Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι νόμιμο ο πρωθυπουργός μιας χώρας να παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του για λόγους εθνικής ασφαλείας; Και ποιος θα το κρίνει αυτό; Πρέπει να απαντήσετε: Γιατί παρακολουθούσατε τον Ευρωβουλευτή και τότε υποψήφιο πρόεδρο του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μία απάντηση, ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Είναι πράκτορας ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ο επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Θεσμική εκτροπή»

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή και καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατία μας» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος, ούτε για εσάς κ. Μητσοτάκη, ούτε και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή μετά από όσα έγιναν επί διακυβέρνησής τους» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνταν». «Και σήμερα δια χειλέων πρωθυπουργού ακούσαμε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Μπορεί δηλαδή να παρακολουθούνται πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Αναρωτιόμαστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία» συνέχισε.

«Ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνταν; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Γιατί σε όλα τα άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν έχουν απαντηθεί. Δεν ξέρετε κ. Μητσοτάκη, δεν ρωτήσατε να μάθετε;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Το ΚΚΕ

«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «προσωπικές ευθύνες» του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι με υποκριτικές συγγνώμες, τις παραιτήσεις συνεργατών σας και έωλα επιχειρήματα περί επιχειρησιακής αστοχίας θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός που έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ μπορεί τόσο εύκολα να λέει ‘δεν ήξερα, δεν άκουσα’».

«Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε την επόμενη;» συνέχισε, και έκανε λόγο για «πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων» σημειώνοντας πως «όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ