Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Δυο προτάσεις χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης

Για την Τεχνόπολη και την μετατροπή του στρατοπέδου Βελισαρίου σε Πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού

 

Στην συζήτηση του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους», στην Ολομέλεια της Βουλής, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με το Εθνικό Σχέδιο (Ελλάδα 2.0), επικυρώνεται μια απολύτως επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Ευρ. Επιτροπή. Η χώρα μας θα ωφεληθεί ένα τεράστιο ποσό, ύψους 30,5 δις ευρώ, εκ των οποίων ενισχύσεις ύψους 17,8 δις και δάνεια ύψους 12,7 δις, εξαιρετικά χαμηλότοκα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλο κράτος μέλος, το 20% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε 7% μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ και 180.000 – 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.

Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους συνολικού ύψους 60 δις ευρώ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης;

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: (1) Πράσινη μετάβαση, (2) Ψηφιακός μετασχηματισμός, (3) Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, (4) Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός. Η αρχιτεκτονική του διασφαλίζει τη σύνδεση των Αξόνων του με τους 6 Πυλώνες που ορίζει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 2021/241 για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι συνεπές με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ας δούμε επιγραμματικά τους πυλώνες του.

Ως προς την πράσινη μετάβαση, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημοσίων κτιρίων.

Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων.

Προστασία της βιοποικιλότητας με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις προστατευόμενες περιοχές.

Εφαρμογή πολεοδομικού σχεδιασμού με την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με διασφάλιση της θεσμοθέτησής τους.

Προώθηση αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας. Προτείνω να περιληφθεί η ανάπλαση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στα Ιωάννινα, με μετατροπή του σε Πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού, όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Υποδομή οπτικών ινών στα κτίρια.

Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους αυτοκινητόδρομους.

Ψηφιοποίηση αρχείων στις πολεοδομίες, το κτηματολόγιο.

Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας συστημάτων και μητρώων.

Προώθηση των «έξυπνων πόλεων».

Ως προς τον 3ο πυλώνα απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στρατηγική για την κατάρτιση με διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, πιστοποιημένη απόκτηση δεξιοτήτων.

Ενίσχυση της απόδοσης των Πανεπιστημίων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ψηφιακό μετασχηματισμό στα προγράμματα σπουδών.

Επενδύσεις προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό, το Σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Επιλεγμένα έργα υποδομής, όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας.

Ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα ήταν λειτουργικά το 2018!

Ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι τα Ιωάννινα χρειάζονται μία Τεχνόπολη. Διαθέτουμε πολύ καλό Πανεπιστήμιο, δύο μεγάλα νοσοκομεία, εταιρείες τεχνολογίας αιχμής και η Τεχνόπολη είναι αναγκαία. Την είχαμε προβλέψει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων από το 2009! Περιλαμβάνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου (2018). Προτείνω να κινηθούν αμέσως οι σχετικές διαδικασίες, όπως προβλέπει ο N.2545/1997, δηλαδή να οριοθετηθεί και οργανωθεί η προτεινόμενη περιοχή, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Να δημιουργηθεί ο Φορέας, μία ΑΕ, που θα αναλάβει το εγχείρημα, θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου, σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα, εντός μιας πενταετίας.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών που εκπόνησε το Σχέδιο και πέτυχε την ταχύτατη έγκρισή του, στηρίζω το έργο τους και εύχομαι ολόψυχα επίτευξη των στόχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ