Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – «Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δείχνουν αντοχές»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ως κατά προτεραιότητα ομιλητής, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο τέταρτος, που καταθέτει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και επισφραγίζει μια πυκνή σε εξελίξεις, και σε επιτεύγματα, θητεία. Η Κυβέρνηση σε τρία, μόλις, χρόνια αντιμετώπισε πρωτοφανείς κρίσεις, οι οποίες αλλάζουν τον ρου της ιστορίας, όπως η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα την ευάλωτη ενεργειακά χώρα μας, δεδομένου ότι εισάγουμε σχεδόν το 100% του πετρελαίου και του αερίου. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, που μας οδηγεί σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες.

Σε αυτό το δυσμενές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δείχνουν αντοχές. Και δείχνουν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό 2023:

1ον. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό. Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 5,6% και για το 2023 ανάπτυξη 1,8%, δηλ. ρυθμός διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιος το 2023.

2ον. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται ουσιαστικά.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται σημαντικά.

4ον. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά, αναμένεται να πέσει κάτω από το 160% το 2023. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, έχουμε πολύ χαμηλότερη φορολογία – ενδεικτικές είναι οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε με σοβαρότητα, για να διαφυλάξουμε όσα με κόπο πετύχαμε. Γι’ αυτό και ο Προϋπολογισμός 2023 έχει ως βασικούς άξονες, τη συνέχιση στήριξης της κοινωνίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα επιτεύγματα είναι συλλογικά, της κοινωνίας και της Πολιτείας, που έχουν θετικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας. Αφήσαμε οριστικά πίσω τις πολιτικές της περιόδου 2015-2019, με τις υπέρογκες αυξήσεις δεκάδων φόρων, που έπληξαν ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλό. Το κύμα ακρίβειας, σε διεθνές επίπεδο, πλήττει τα νοικοκυριά, αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και απειλεί να διογκώσει το ιδιωτικό χρέος μας.

Επισημαίνω ορισμένες ενέργειες που πρέπει να επιταχυνθούν:

1ο Οι Τράπεζες να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες. Δεν είναι αποδεκτό οι Τράπεζες να εμφανίζουν έσοδα 1,2 δις ευρώ ετησίως από προμήθειες, ενώ διατηρούν τα επιτόκια καταθέσεων μηδενικά και ταυτόχρονα διαφημίζουν προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 16,8%!

2ο Να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Επαναφέρω την πρότασή μου για εκπόνηση/ θεσμοθέτηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων κατά προτεραιότητα.

3ο Να ολοκληρωθεί το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, που λειτουργεί υπέρ των χρηστών. Θυμίζω ότι σχετική πρωτοβουλία του 2018 απέτυχε παταγωδώς, όπως είχαμε προβλέψει.

4ο Να προωθηθούν ενέργειες αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών:

«Επιτρέψτε μου μία αναφορά στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, όπου, από το 2019, συζητήσαμε τους 4 τελευταίους Προϋπολογισμούς, με την ενεργό συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών. Οι συζητήσεις ήταν υψηλού επίπεδου, είχαμε ενδιαφέρουσες ανταλλαγές ιδεών και απόψεων, κατάθεση προτάσεων. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων, για τη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη τους».

Και ο κ. Καλογιάννης κατέληξε: «Με συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα τελειώσουν σύντομα, συνοψίζω επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας, ο Προϋπολογισμός του 2023 εγγυάται τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό τον υπερψηφίζω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ