Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Πρωτοβουλία για τις οικοδομικές άδειες όπου εκπονείται πράξη εφαρμογής

Το θέμα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με σχετική Ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συναντήσεις που είχε με κατοίκους των περιοχών Ζευγάρια, Περίβλεπτος, Τσιφλικόπουλο των Ιωαννίνων και μηχανικούς-μελετητές.
Ειδικότερα, βάσει της Εγκυκλίου 18734/216/2020 του ΥΠΕΝ, σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας πριν την κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της εκπονούμενης μελέτης. Δεδομένου ότι η κύρωση μιας πράξης εφαρμογής στο σύνολό της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η Εγκύκλιος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ιωαννιτών, στους οποίους εκπονείται μελέτη πράξης εφαρμογής.
Με την πρότασή του ο Σταύρος Καλογιάννης είχε ζητήσει την επανεξέταση της Εγκυκλίου, ώστε να επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές η έκδοση οικοδομικής άδειας:
α) στις ιδιοκτησίες οι οποίες δεν οφείλουν εισφορά σε γη,
β) στις ιδιοκτησίες για τις οποίες η οφειλόμενη εισφορά σε γη είναι μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας.
Στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς αναφέρει ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την αντιμετώπισή τους θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ