Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – Ζητούμενο η περαιτέρω ανάδειξη των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων

Στο πλαίσιο των επαφών του με συμπολίτες ο Σταύρος Καλογιάννης τις προηγούμενες ημέρες παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης τοπικών προϊόντων και ποτών «Γνωρίζοντας τα τοπικά μας προϊόντα – GoLocal», που οργάνωσε στην πλατεία Μαβίλη το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και να ανταλλάξει απόψεις με δεκάδες ντόπιους παραγωγούς πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Επισκέφθηκε, επίσης, τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, που ανήκει πλέον στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του Υπ. Περιβάλλοντος.

Συναντήθηκε με στελέχη του Φορέα, με τα οποία συζήτησε θέματα λειτουργίας του νέου Οργανισμού και για την πορεία εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) των προστατευόμενων περιοχών. Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι όσο νωρίτερα ολοκληρωθούν οι ΕΠΜ, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η προστασία αυτών των περιοχών και υπενθύμισε ότι η προστασία των Τζουμέρκων είναι εξασφαλισμένη θεσμικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, από το 2009, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).

«Για την περαιτέρω ανάδειξη των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων», επεσήμανε «το ΠΔ προβλέπει την κατά προτεραιότητα προώθηση όλων των δράσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής μέσω οικοτουριστικών, αγροτουριστικών και άλλων δραστηριοτήτων, την αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων και δικτύων, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των τοπίων ιδιαίτερου κάλλους, καθώς και την ενίσχυση παραδοσιακών οικισμών που βρίσκονται εντός του Πάρκου. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα, εξ αιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της διεθνούς αβεβαιότητας, οι τοπικοί Φορείς, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, πρέπει να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, προς όφελος του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, με δεδομένη την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Σε ό,τι με αφορά, είμαι πάντοτε στη διάθεση των στελεχών του Πάρκου για κάθε συνεργασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ