Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ-Δριμεία κριτική για εργασιακά ΚΕΘΕΑ και Πανεπιστήμια

Κριτική για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, παραχώρησε χθες ο συντονιστής της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάββας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε ανασκόπηση στους βασικούς άξονες του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κοστολογείται στα 5,7 δις.

Στόχος του σχεδίου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να νιώσουν ξανά ασφάλεια. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα, αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο και επικεντρώθηκε και ο κ. Δημητριάδης επισημαίνοντας ότι βιώνουμε την μεγαλύτερη ύφεση και θα ακολουθήσει η ανεργία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά που προτείνουμε είναι  μέτρα αντιμετώπισης  του χρέους από την πανδημία. Ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ρύθμιση οφειλών και μείωση ΦΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το σχέδιο με ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Να πάρει η κοινωνία ανάσα» υπογράμμισε.

Εκτενής αναφορά και στα εργασιακά που φαίνεται ότι έρχονται μεγάλες ανατροπές στα ωράρια και στις συμβάσεις: «Θα σταθούμε απέναντι»,είπε  προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης  κατά των αλλαγών που επιχειρούνται καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν. «Το νόμο τον  φέρνουν κύριοι που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία…» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα προχωρήσουν.

Άλλα θέματα

Στο στόχαστρο μπήκαν οι επιχειρούμενες αλλαγές για τις λαϊκές αγορές. Ο κ. Δημητριάδης  έκανε λόγο για «έξωση των παραγωγών» που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα, και στις τιμές που θα βρίσκει ο καταναλωτής.

«Βάζει νάρκη…στη σχέση αυτή και καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό. Από την δική του πλάτη, του παραγωγού, στήθηκε η λαϊκή αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής συντονιστής Πέτρος Παλάσχας αναφέρθηκε στο ΚΕΘΕΑ και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αναφερόμενος στο ΚΕΘΕΑ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «καταργεί το αυτοδιοίκητο και τοποθετεί κομματικά στελέχη που θα λαμβάνουν αμοιβή», διαλύοντας την υπάρχουσα δομή.

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη μείωση εισακτέων και στο Πανεπιστήμιο των  Ιωαννίνων, ο κ. Παλάσχας είπε ότι «θα είναι επιζήμια, τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την αξιολόγηση του ιδρύματος».

Ανακοίνωση για την αποκομιδή απορριμμάτων

Εξάλλου, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών για την εκχώρηση της αρμοδιότητας σε ιδιώτη για τρία χρόνια  της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του τ. Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, ουσιαστικά παρακάμπτει για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο και καταφεύγει στην «πλειοψηφία» της Οικονομικής Επιτροπής. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι όλοι οφείλουμε να εργαστούμε και να διεκδικήσουμε η αυτοδιοίκηση να αποτελεί αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη με το δημοτικό συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί με την  λαϊκή ετυμηγορία.

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της εν λόγω απόφασης και να προωθήσει λύσεις με δημόσιο χαρακτήρα προς όφελος των δημοτών και της πόλης. Επιβάλλεται η συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ώστε από εκεί να προκύψει ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για την ενίσχυση της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρας της καθώς και των συμφερόντων των δημοτών και των εργαζομένων».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ