Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Υπάρχουν οι υποδομές, χρειάζονται συντήρηση

Στην ανάγκη συντήρησης των υποδομών που είχαν γίνει στα όρη Σουλίου για τα άγρια άλογα, επιμένει ο Στ. Καλογιάννης

 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου, εξ αιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών και της γενικότερης εγκατάλειψής τους, ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

«Στα βουνά του Σουλίου ζουν ελεύθερα δεκάδες άλογα που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και έκτοτε προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες.

Από το 2006, με πρωτοβουλία μου ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια, τότε, περιβαλλοντική εταιρεία “Σουλιώτικη Συμπολιτεία”, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των αλόγων.

Η Διεύθυνση Ειδικών Έργων του, τότε, ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή, είχε εκπονήσει πλήρη σειρά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, κλπ) για την κατασκευή κατάλληλης μόνιμης υποδομής: στέγαστρα για τα άλογα, χώρο αποθήκευσης τροφής, δεξαμενή νερού, ποτίστρες, κλπ. Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε από την, τότε, Περιφέρεια (Αποκεντρωμένη διοίκηση) και κατασκευάστηκε.

Στη συνέχεια, το 2008, εντάξαμε άλλο έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στο Μέτρο 5.2 «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση». Στόχος του νέου έργου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου Σουλίου, καθώς και η καταγραφή αυτών των αλόγων.

Η υποδομή που κατασκευάστηκε εξασφάλιζε ένα μόνιμο και ασφαλές καταφύγιο για τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου. Συνεπώς οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση συντήρησή της, ώστε αυτά να επιβιώνουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ