ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-Δεν εντάσσονται στον κλάδο Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, οι παλιοί απόφοιτοι

Τι απάντησε η υπουργός Ν. Κεραμέως, στον βουλευτή Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννη, για τις διαδικασίες για την ένταξη στον κλάδο ΠΕ41 Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης των αποφοίτων παλαιότερων ετών του Πανεπιστημίου

Το θέμα της ολοκλήρωσης των αναγκαίων διοικητικών διαδικασιών ώστε να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 41 Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης οι απόφοιτοι των ετών 2006/2007 έως 2016/2017, της κατεύθυνσης «Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε φέρει ο Σταύρος Καλογιάννης στη Βουλή, καταθέτοντας Ερωτήσεις προς την υπουργό Παιδείας, μετά από συνεργασία που είχε με τον Κοσμήτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Ν. Κατσικούδη.

Στην απάντησή της προς τον Σταύρο Καλογιάννη, η υπουργός, Ν. Κεραμέως, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ένταξη αποφοίτων τμημάτων (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) της ημεδαπής, σε υφιστάμενο εκπαιδευτικό κλάδο, όπως και η σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου υπαγορεύεται από τις εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτές αξιολογούνται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του ν.3966/2011, όπως ισχύει. Το Ι.Ε.Π. εξετάζει το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε Τμήματος σε σχέση με τα διδασκόμενα αντικείμενα και τις αναθέσεις αυτών στους εκπαιδευτικούς κλάδους της Δ/θμιαςΕκπ/σης και εισηγείται αναλόγως. Προκειμένου, όμως, να υλοποιηθεί η εισήγηση του Ι.Ε.Π., απαιτούνται περαιτέρω διοικητικές διαδικασίες, που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3149/2003), υπαγορεύουν την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Ειδικότερα: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί κλάδοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να κατανέμονται σε ειδικότερους κλάδους, να συγχωνεύονται ή να ιδρύονται νέοι κλάδοι αυτών, ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα γνωστικά αντικείμενα ή τη μετονομασία ή την ίδρυση νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. και να καθορίζονται τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού σε κάθε κλάδο».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 150/2017 με το οποίο ιδρύθηκε ο κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ41-Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και καθορίστηκαν τα τυπικά προσόντα διορισμού, στον κλάδο αυτό. Ειδικότερα, με το εν λόγω π.δ.: «1. Ιδρύεται κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ41-Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. 2. Ως τυπικό προσόν διορισμού στον εκπαιδευτικό κλάδο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται το πτυχίο του τμήματος «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης» (πρώην «Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης») της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής».

Με το υπ’ αριθμ. 11/21-03-2019 απόσπασμα πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ε.Π. έγινε δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών, αναφορικά με το αίτημα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για ένταξη των αποφοίτων(εισαχθέντες/ εισαχθείσες από τα ακαδημαϊκά έτη 2006-2007 έως 2016-2017) της κατεύθυνσης «Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης» στον υφιστάμενο εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ41 Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Δεδομένου, όμως, ότι είχε ήδη δρομολογηθεί η έκδοση των Προκηρύξεων του ΑΣΕΠ υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (έκδοση π.δ.) πριν από την έκδοση της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 (υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Π.Ε.), ώστε να συμπεριληφθεί το εν λόγω προσόν στα προσόντα του κλάδου ΠΕ41-Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης».

Ο Σταύρος Καλογιάννης θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας την επίσπευση έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των αποφοίτων παλαιότερων ετών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.