Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Μονόδρομος η συμμετοχή της στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο, αποτέλεσε ένα από τα μείζονα ζητήματα της 7ης υβριδικής συνεδριακής διαδικασίας της ΚΕΔΕ με ψηφιακούς «οικοδεσπότες» τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας – Έργα 7,2 εκ. ευρώ από το «Αντ. Τρίτσης» στην Ήπειρο

 

Την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επισήμανση αυτή έγινε χθες στο πλαίσιο της 7ης υβριδικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριακής διαδικασίας της ΚΕΔΕ με ψηφιακούς «οικοδεσπότες» τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 65 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη των ΠΕΔ.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου, ανέφερε, πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προνομιακό περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορεί να «χωρέσει» περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Το καλοκαίρι η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι Δήμοι να βοηθήσουν να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την χώρα.

Ακόμη, έθεσε και πάλι το θέμα της άμεσης συμμετοχής των Δήμων στο σχεδιασμό και υλοποίηση του νέα ΕΣΠΑ, τόσο στο κομμάτι των ΟΧΕ, ΒΑΑ και ΤΑΠΤοΚ όσο και (αυτονόητα) στο κομμάτι των «έξυπνων πόλεων».

«Συνεχίζουμε θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή μας, πολύ πιο ενεργά στο αναπτυξιακό μοντέλο, και όχι ως ‘διακοσμητικά’ στις Επιτροπές παρακολούθησης των ΕΣΠΑ θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε χρήματα για τους Δήμους μας», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για μετάβαση σε μια νέα εποχή και μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη μετάβαση αυτή η ΚΕΔΕ θα έχει σημαντικό ρόλο, προβάλλοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις σε όλα τα νομοσχέδια αλλά και τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Οι αλλαγές που τέθηκαν σε διαβούλευση και επεξεργάζονται οι Επιτροπές της ΚΕΔΕ και αφορούν το νόμο που θα αντικαταστήσει τον 4412, είναι ένα βήμα μπροστά για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στη λειτουργία των Δήμων.

Για την έκθεση Πισαρίδη ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε τα βασικά της σημεία με σημαντικότερο ότι αναγνωρίζεται πως η Τ.Α στην Ελλάδα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και μειωμένους πόρους σε σχέση με ό,τι επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους συνέδρους για την συνεχή επικοινωνία του ίδιου και της ΚΕΔΕ με τον Υπ. Εσωτερικών για την δικαιότερη κατανομή των έργων που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» ώστε κανείς μικρός Δήμος να μην μείνει εκτός του προγράμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει προταθεί να μπει πλαφόν ανά Δήμο στα έργα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή ισχυρό λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν και θα μας κάνουν πιο δυνατούς και άρα πιο χρήσιμους στους πολίτες μας.

Οι επιβεβλημένες αλλαγές τόσο στα κριτήρια της χρηματοδότησης, όσο και στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», οι προτάσεις μας προς το Υπ. Εσωτερικών για την κατάρτιση του νέου νόμου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και τους πόρους που θα έρθουν στους Δήμους, οι επιβεβλημένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και οι αλλαγές στην καταστατική θέση των αιρετών είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε γίνουμε πιο ισχυροί και πιο αποτελεσματικοί. Και πιο ισχυροί Δήμοι σημαίνει πιο ισχυρές τοπικές κοινωνίες, πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η ΠΕΔ Ηπείρου

Η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, είναι βασική προϋπόθεση για το νέο παραγωγικό μοντέλο διοίκησης. Γι’ αυτό απαιτείται θεσμοθέτηση κανόνων και διαβαθμιδική συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με σαφή διαχωρισμό και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ώστε να αποφευχθεί η αλληλοκάλυψη, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης και επεσήμανε την ανάγκη μεταφοράς πόρων και προσωπικού για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη νέων κριτηρίων στην κατανομή των ΚΑΠ με νέα κριτήρια αλλά και στον διακριτό ρόλο που πρέπει να έχουν οι Δήμοι στη διαχείριση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Επίσης ανέφερε την ανάγκη τόνωσης του αγροτικού τομέα με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και στελέχωση των υπηρεσιών.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα ορεινών Δήμων στους οποίους κλείνουν υποκαταστήματα Τραπεζών με όλα τα προβλήματα που δημιουργούν σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Έργα στην Ήπειρο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην εισήγησή του τόνισε ότι πρέπει σε κάθε Δήμο, ακόμη και τον πιο απομακρυσμένο, να συνεχιστεί η στήριξη στις τοπικές κοινωνίες και η συμβολή στην τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, την ώρα που οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός, ανέφερε την συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που διαμορφώνονται στο νέο νομοσχεδίο που θα αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» επισημαίνοντας ότι με το κλείσιμο του προγράμματος στις 31/12 αμέσως θα τεθεί σε ισχύ, από την 1/1/21 η δεύτερη φάση, όπως ζητούν ΚΕΔΕ και πολλοί Δήμοι.

Ακόμη, δύο έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ, εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, τα δύο έργα που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης» είναι:

1. «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 2.920.000 ευρώ:

Με το έργο διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση του πόσιμου νερού στις Τ.Κ. Διστράτου, Αγ. Παρασκευής, Κλειδωνιάς και Εξοχής, καθώς το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις ανωτέρω τοπικές κοινότητες είναι παλιό και παρουσιάζει διαρροές. Έτσι, η ωφελιμότητα των κατοίκων είναι μεγάλη, διότι προστατεύεται και η ποιότητα του νερού, αφού οι καινούριοι σωλήνες θα είναι σύμφωνα με τις καινούριες προδιαγραφές, ανώτερης ποιότητας από τους παλιούς, ενώ θα μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς ο χαρακτήρας είναι και αναπτυξιακός.

2. Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 4.339.610,72 ευρώ:

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου για συνολικό μήκος 560 m που βρίσκεται στην 1η Πολεοδομική Ενότητα της Ηγουμενίτσας. Το έργο πλαισιώνεται και από τα συνοδά έργα αρχαιολογικών ερευνών και σωστικών εργασιών καθώς και από υποέργο για τις μετατοπίσεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ.

Με το έργο αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι πλημμύρας και παρέχεται αντιπλημμυρική προστασία στους κατοίκους της Ηγουμενίτσας στις περιοχές διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου.

Ο Ηλ. Γιάτσιος

Τέλος, ο Ηλίας Γιάτσιος, Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης προγράμματος «Αντώνης Τριτσής», στην παρέμβασή του τόνισε τη συνεργασία της Επιτροπής Αξιολόγησης με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό της, ώστε να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα που θα δημιουργούσαν Δήμους πολλών ταχυτήτων.

Για την τεχνική υποστήριξη είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους, 50 μηχανικοί θα είναι στη διάθεση της ΕΕΤΑΑ για να βοηθήσουν κυρίως τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Οι 44 θα είναι στην Αθήνα και οι 6 σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είπε ακόμη ότι θα υπάρχουν και 10 αποσπάσεις μηχανικών για σωστή διασπορά σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης ενημέρωσε τους συνέδρους ότι άνοιξε το μητρώο μηχανικών που έχει ήδη 2000 μηχανικούς αλλά και ότι θα παραμείνει ανοιχτό για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα διατίθεται μηχανικός σε συνεργασία με κάθε Δήμο ως επιμετρητή/επιβλέποντα με αμοιβή στο 1.5% του προϋπολογισμού του έργου από εξασφαλισμένους πόρους.

Για μικρότερους, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, ο κ Γιάτσιος ανέφερε ότι  σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το μητρώο μηχανικών θα γίνονται μελέτες με πόρους που θα εξασφαλιστούν ή αν κάποιοι Δήμοι το επιθυμούν με ίδιους πόρους.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ