Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Άνοιξε ο δρόμος για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του έργου – Βολές κατά της Δημοτικής Αρχής, από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023»

 

Στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας.

Τα τεύχη δημοπράτησης κοινοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία με απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής έχει προχωρήσει στην έγκρισή τους.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου στο Δήμο Ιωαννιτών, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών με αξιοποίηση του μηχανισμού ELENA και ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Η Δημοτική Αρχή συνεπής στις εξαγγελίες της, με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε την διαδικασία που προβλεπόταν και πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε εντός της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών»

Για το θέμα αυτό, ανακοίνωση με βολές κατά της Δημοτικής Αρχής, εξέδωσε χθες, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών».

Στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα, μεταξύ άλλων επισημαίνονται και τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή συγκάλεσε επί της ουσίας μια έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στην οποία για ένα κατεξοχήν τεχνικό ζήτημα δεν ζήτησε καν τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου, ενώ απαιτούσε από τα μέλη της να μελετήσουν σε ασφυκτικούς χρόνους μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων τους όρους για ένα διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Που πήγαν άραγε οι δεσμεύσεις για πλήρη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για κάθε βήμα ενός τόσο μεγάλου έργου; Γιατί η οικονομική επιτροπή του Δήμου καλείται να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση αιφνιδιαστικά, με πολύ σφιχτά χρονικά περιθώρια και μετά τη λήψη της απόφασης από την Περιφέρεια για τη δημοπράτηση του έργου;

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή σε ρόλο μαριονέτας τρέχει ασθμαίνοντας να εγκρίνει αποφάσεις για έργα που αφορούν το δήμο αλλά λαμβάνονται από άλλη Αρχή.

Υποβαθμίζει συνειδητά το ρόλο των συλλογικών οργάνων αλλά και του δήμου Ιωαννιτών με τα λάθη και τις παραλήψεις της. Φυσικά δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Από την αρχή της θητείας της έχουμε καταγγείλει την μεθοδευμένη προσπάθεια της Δημοτική Αρχής να «απαλλαγεί» από τις δημοκρατικές διαδικασίες άσχετα αν επικοινωνιακά και μόνο τις επικαλείται».

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Τέλος, αιχμές και πυρά κατά της Δημοτικής Αρχής, εξαπολύει με ανακοίνωση της και η παράταξη «Ιωάννινα 2023».

Στην ανακοίνωση της παράταξης Καλογιάννη, επισημαίνονται και τα εξής: «Διεξήχθη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη που αφορούν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το έργο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», το οποίο η Δημοτική Αρχή το υποβάθμισε σε έργο αλλαγής των συμβατικών λαμπτήρων του οδικού φωτισμού αρμοδιότητας και οικονομικής ευθύνης Δήμου Ιωαννιτών με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Για το θέμα αυτό, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν γνωρίζει οτιδήποτε ακριβές και βέβαιο για το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου.

2. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, και εν γένει ο Δήμος, μετατρέπεται σε χειριστή σφραγίδας και για το έργο αυτό.

3. Ο Δήμος δεν προσδιόρισε για το έργο αυτό ούτε το σκοπό, ούτε την επιδίωξη, ούτε τον οικονομικό στόχο, με ακρίβεια.

4. Ο Δήμος δηλώνει ανεπάρκεια πολιτικής ισχύος, γνώσης, σχεδίου, επιχειρησιακής δυναμικότητας και ανάλογης προς το έργο αλλά και το μέγεθος του Δήμου, τεχνική εμβέλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ