Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Πρόσω ολοταχώς για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Περιβάλλοντος, στους πρώτους 10 της χώρας, με πρόβλεψη δημιουργίας 112 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

 

Υψηλή ήταν η ανταπόκριση των Δήμων στην πρόσκληση της ΚΕΔΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εκπόνηση Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρονικού Οχήματος, (ΣΦΗΟ), κατατέθηκαν από 225 δήμους προτάσεις προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται με τη συνεργασία της ΚΕ∆Ε και των δήμων, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αρμόδια για την ηλεκτροκίνηση γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, με επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕ∆Ε ∆ημήτρη Παπαστεργίου, συγχαίρει το σύνολο των δημάρχων που συντόνισαν τη διαδικασία, «προωθώντας μια πράσινη πολιτική για την αστική κινητικότητα, στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Μεταξύ των πρώτων μεγάλων δήμων της χώρας που επιχειρεί να εισέλθει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου, στους πρώτους 10 της χώρας, με πρόβλεψη δημιουργίας 112 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες θα προκύψουν άλλωστε από την ολοκληρωμένη μελέτη που θα ακολουθήσει, αλλά σχετίζεται με τον πληθυσμό του δήμου, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αρλέτος.

Όπως εξήγησε, η μελέτη θα είναι αυτή που θα καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου, αλλά και θα προχωρήσει σε μία ενδεικτική χωροταξική κατανομή και χωροθέτηση των σταθμών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές.

Το ενδιαφέρον για τον δήμο Ιωαννιτών ωστόσο δε σταματά στην εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης, αφού υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι ευκαιρίες που προκύπτον μέσα από αυτά, όπως είναι εκτός από το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του τομέα της καθαριότητας ή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το σύνολο των δήμων που συμμετέχουν στην πρόσκληση διεκδικούν ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι – οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022 – να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο δήμος Ιωαννιτών, ενδιαφέρεται και για την ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων που διαθέτει, με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας βαρέα οχήματα, που κινούνται με φυσικό αέριο, όπως πρόσθεσε ο κ. Αρλέτος.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ