Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Η εξάπλωση του ιού συντηρείται εντός των οικογενειών

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική του ενημέρωση, τονίζοντας ότι «έχουμε πόλεμο» και πως «κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας». Είπε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δέχεται «μεγάλη πίεση» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να το στηρίξει».

Αφού ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 1.230 ΜΕΘ, αναφέρθηκε στην επίταξη των δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «όταν πλέον δεν κατέστη εφικτή η συνεννόηση». Ανέφερε δε ότι μεταφέρθηκαν ασθενείς ώστε «να μην συνυπάρχουν» τα κρούσματα covid με άλλους αρρώστους.

Απέδωσε τιμές στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι το ΕΣΥ «στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες», ειδικά όσων «δίνουν μάχη στη πρώτη γραμμή». Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «συγκινητική» την κίνηση των εθελοντριών νοσηλευτριών που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη. «Επέδειξαν πατριωτική στάση», είπε.

Ο ρόλος της οικογένειας

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

«Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αναφερθείς στα εμβόλια, αφού υπενθύμισε ότι θα είναι δωρεάν, είπε ότι «έρχεται πιο κοντά η μέρα της απελευθέρωσης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης».

Το κοντινό μέλλον

Σε ερώτηση για τη λήψη μέτρων για τα Χριστούγεννα, είπε: «Όλο το 2020 είναι αλλιώς, πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. (…) Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας, ας κάνουμε μια μικρή θυσία στην καθημερινότητα μας προκειμένου να φτάσουμε στην ασφάλεια της λήξης της πανδημίας».

Κληθείς να σχολιάσει την προετοιμασία της κυβέρνησης για το επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει έναν στρατηγικό προσανατολισμό με πρόθεση να εμβολιστούν όσο περισσότεροι Έλληνες. «Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 21 ένα σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει ένα οδικό χάρτη που θα φτάνει ως το Μάρτιο.

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε για να προσθέσει: «Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ