Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΦΟΔΣΑ – Αβέβαιο – και πάλι – το μέλλον του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ

Πιθανή η σύνταξη μίας νέας οικονομοτεχνικής μελέτης – Μεσολαβητική προσπάθεια από τον Θ. Μπέγκα, οργισμένη αντίδραση από τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων, Γ. Σεντελέ – Μ. Ελισάφ: «Να παγώσει η απόφαση και να συζητήσουμε όλοι μαζί όλες τις πτυχές του προβλήματος»

Αρκετά… αβέβαια παρουσιάζεται, μετά την ολοκλήρωση του Σαββατοκύριακου, η υλοποίηση της απόφασης που έλαβε το Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων στη συνεδρίασή του την Παρασκευή, αναφορικά με τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνδέσμου, οι δήμοι της Ηπείρου, δεσμεύονται με μία σύμβαση για μία δεκαετία με προϋπολογισμό 35 και πλέον εκ. ευρώ. Η συνεδρίαση και ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία ενήργησε και αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που είχαν ήδη δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες με τις αντιδράσεις των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων και αυτό αποτυπώθηκε σε δύο βασικές εξελίξεις, όπως αναφέρθηκε χθες σε ρεπορτάζ του Ioannina TV.

Η πρώτη εξέλιξη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η αντίδραση που εκφράστηκε για λογαριασμό των δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Χρήστο Ντακαλέτση στη συνεδρίαση, όπου εκτός των άλλων, η πλειοψηφία κατέληξε στη διαδικασία του «παζαριού» για το ποσοστό επί της αξιολόγησης των τεχνικών χαρακτηριστικών της κάθε πρότασης.

Η δεύτερη όμως που ανέδειξε και την ουσιαστική ένδεια της πρότασης, που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ήταν η μεσολαβητική προσπάθεια που εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο, με την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Θωμά Μπέγκα, που είχε ψηφίσει θετικά επί της μελέτης.

Η διαμεσολαβητική αυτή προσπάθεια, όπως όμως και άλλες που επίσης κινούνται στη λογική της προσωρινής αναστολής εφαρμογής της απόφασης και ενδεχομένως στη σύνταξη μίας νέας οικονομοτεχνικής μελέτης, βρίσκεται σε εξέλιξη και χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ως μία καλοδεχούμενη προσπάθεια, ώστε να επανεξεταστεί η μελέτη στο σύνολο της και οι όροι του διαγωνισμού για τη λειτουργία των ΣΜΑ.

«Οι εκπρόσωποί μας έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για διάλογο και σύγκλιση ώστε να υπάρξει συμφωνία και γιατί όχι μία ομόφωνη απόφαση. Το κάνουμε μακριά από κάθε είδους αντιπαράθεση ή προσωπικές αντιπαλότητες. Κάθε προσπάθεια λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να παγώσει την απόφαση που έλαβε και να συζητήσουμε όλοι μαζί όλες τις πτυχές του προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ, που ρωτήθηκε για τα περιθώρια αντίδρασης στην περίπτωση που η μεσολαβητική αυτή προσπάθεια, δεν καρποφορήσει.

Έτσι, υπογράμμισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών και να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Διευκρίνισε ότι η συζήτηση που γίνεται με τους εκπροσώπους των δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων για την δημιουργία Φορέα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αποσκοπεί στην μείωση του υψηλού κόστους.

«Το έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω πως η πιθανή σύσταση ενός ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο νομού δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται στη βάση μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων» κατέληξε ο δήμαρχος.

Ο Γ. Σεντελές

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η τοποθέτηση, μέσω ανάρτησής του, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος τονίζει, ότι κατά τη συνεδρίαση αποδείχθηκε, ότι χωρούν πολλές βελτιώσεις και στη μελέτη και στη διακήρυξη, τόσο στα οικονομικά, όσο και στα διαδικαστικά στοιχεία, με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού, τη μείωση της δυνατότητας υποβολής ενστάσεων και την αύξηση του ανταγωνισμού.

«Θλιβερή και κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στιγμή όπου, αφού ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά η μελέτη προβλέπει ως κριτήριο τη «βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής» σε ποσοστό 70% (τεχνικά χαρακτηριστικά) – 30% (έκπτωση), που μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσω της βαθμολόγησης, στο 80-20 ή ακόμα και παραπάνω, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως με υποκειμενικό τρόπο θα καθορίσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού τη βαθμολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου, τα οποία χαρακτηριστικά θα καθορίσουν και την τελική επιλογή του αναδόχου, άρχισε ένα “παζάρι” ποσοστών, που χωρίς καμία αιτιολόγηση και  καμία επιστημονική τεκμηρίωση, «έκλεισε» τελικώς στο 50 – 50.

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία των ΣΜΑ είναι αγωνία όλων μας. Θα προσθέσω μάλιστα ότι η αγωνία των ορεινών απομακρυσμένων δήμων των Ιωαννίνων δεν εξαντλείται μόνο στη λειτουργία των ΣΜΑ της περιφερειακής τους ενότητας, αλλά και όλων των υπολοίπων, διότι οι δήμοι αυτοί μεταφέρουν ήδη τα σκουπίδια τους πολλά χιλιόμετρα μέχρι το Ελευθεροχώρι, τη στιγμή που άλλοι, πιο κοντινοί στον προορισμό αυτό δήμοι δεν το κάνουν, περιμένοντας τη λειτουργία του ΣΜΑ τους. Ας μην ξεχνούν όμως ότι το κόστος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, η οποία, και εξ αυτού του λόγου, δεν καλύπτεται, το πληρώνουμε όλοι οι δήμοι. Λειτουργία επομένως των ΣΜΑ ακόμη και αύριο, αν είναι δυνατόν, αλλά με μελέτη και διαδικασίες που θα επιφέρουν το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους δημότες μας, οι οποίοι και θα κληθούν να το πληρώσουν», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σεντελές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ