Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ιστορική ημέρα: Έναρξη εμβολιασμών και στο ΠΓΝΙ

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης για την πρεμιέρα των εμβολιασμών – Τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο έχουν τοποθετηθεί δύο θάλαμοι βαθειάς κατάψυξης, επισκέφθηκε ο Ν. Χαρδαλιάς – 225 δόσεις του εμβολίου έφτασαν ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

 

Μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα είναι η σημερινή τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων, όσο και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει στο ΠΓΝΙ, παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών. Μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια, έφτασαν χθες στη 1.00 το μεσημέρι, με τη συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο ΠΓΝΙ, έφτασαν συνολικά 225 δόσεις του εμβολίου και με τους αρχικούς υπολογισμούς και τις λίστες που έχουν ήδη καταρτιστεί, υπολογίζεται, ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 100 υγειονομικοί, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, εάν φτάσουν εντός των ημερών και άλλες δόσεις των εμβολίων.

Έτσι, σήμερα Τρίτη πάντως, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 8.15 το πρωί, παρουσία και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος στις 10.30 θα προχωρήσει σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα πρώτα εμβόλια για την περιοχή των Ιωαννίνων έφτασαν νωρίς χθες το μεσημέρι, με φορτηγό ψυγείο και τα εμβόλια αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία του νοσοκομείου, αφού δεν απαιτούνται συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, ώστε να αποθηκευτούν και να φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, όπως θα γίνεται στο εξής, για τις μεγάλες παρτίδες των εμβολίων, που θα φτάνουν στην περιοχή για να καλύψουν τις ευρύτερες ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε πως συνολικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα λειτουργήσουν 176 εμβολιαστικά κέντρα.

Η επίσκεψη Χαρδαλιά

Εν τω μεταξύ, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος φυλάσσεται όλο το 24ωρο, και στον οποίο έχουν τοποθετηθεί δύο θάλαμοι βαθειάς κατάψυξης, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολίων προκειμένου να γίνει η τροφοδότηση στη βορειοδυτική Ελλάδα, επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς είδε στον χώρο που βρίσκονται οι θάλαμοι. Εξωτερικά και εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες συνδεδεμένοι με σύστημα ασφαλείας. Οι αισθητήρες έχουν μπει σε όλα τα πιθανά σημεία πρόσβασης και είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα συναγερμού.

Στο ίδιο χώρο τοποθετήθηκαν γεννήτριες που θα τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Περιμετρικά του χώρου θα τοποθετηθούν προβολείς ενώ θα υπάρχει εντός και εκτός του χώρου 24ωρη παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων ενώ 24ωρη θα είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Ο κ. Χρδαλιάς, συνοδευόμενος από αξιωματούχους του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Μαυρογιώργο, έκανε αυτοψία στους χώρους προκειμένου να διαπιστώσει εάν όλα είναι καλά και να δει τις όποιες παραλείψεις υπάρχουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την όλη επιχείρηση με την γρήγορη παραλαβή, ασφαλή φύλαξη και σωστή διανομή των εμβολίων, «το μεγαλύτερο στοίχημα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ιστορία της πατρίδας μας», δηλώνοντας σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά και καλώντας τον κόσμο να κάνει υπομονή και να τηρεί τα μέτρα.

Στις σύντομες δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να γίνει προσομοίωση για να διαπιστωθεί ότι όλα είναι έτοιμα.

«Την Τρίτη θα γίνει μία μεγάλη προσομοίωση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά όσους έχουν συμβάλει. Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, γιατί είναι εδώ παρούσα και θα συμβάλει εξασφαλίζοντας άμεσα εξοπλισμούς που τους χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να έχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους ασφάλειας και για την εφοδιαστική αλυσίδα και για την υποδομή» ανέφερε.

Στην επιχείρηση μετέχει ο Στρατός, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα και σε αυτό αναφέρθηκε έμμεσα και ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη κατάσταση. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στα πρωτόκολλα, στα μέτρα, να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις» τόνισε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να μείνουμε για λίγο καιρό ακόμη πιστοί στην τήρηση των μέτρων.

Οι εμβολιασμοί και το σχέδιο «Ελευθερία»

Εξάλλου, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο «Ελευθερία» αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζουμε επίσης, πως στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.grκαι τη web/mobile εφαρμογή, ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Από τον Ιανουάριο 2021 μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.

Εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ