Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΚΑΚΑΒΙΑ – Ερωτηματικά για τον επανέλεγχο που ζήτησε ο ΕΟΔΥ

Λανθασμένη η απόφαση του ΕΟΔΥ να ζητήσει νέους ελέγχους για αστυνομικούς και τελωνειακούς από εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη – Διαπιστευτήρια για την αξιοπιστία των ελέγχων του, έχει δώσει, από την αρχή της πανδημίας, το Επιδημιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου

 

Διαστάσεις παίρνει το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του ΕΟΔΥ, να υποβάλλει σε νέα δειγματοληψία 10 τελωνειακούς και αστυνομικούς, που είχαν βγει αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο που έγινε στο Επιδημιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχαν βγει θετικοί σε rapid test που έγιναν από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, στην Κακαβιά.

Αυτό δε που προκάλεσε μείζον ζήτημα, ήταν η απόφαση του ΕΟΔΥ, που απαίτησε από αστυνομικούς και τελωνειακούς να προσέλθουν εκ νέου για δειγματοληπτικό έλεγχο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όμως η μοριακή ανάλυση, θα γίνει σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα μάλιστα, με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΔΥ, που δεν αποδέχεται, ότι ενδεχομένως να υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της συγκεκριμένης παρτίδας των rapid, αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Αναφοράς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει δώσει όμως διαπιστευτήρια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Η απαίτηση αυτή, επανέφερε στο προσκήνιο την κακή σχέση μεταξύ της ηγεσίας του ΕΟΔΥ με την περιφερειακή αρχή, με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να απαντά σε σχετική ερώτηση χθες, λέγοντας, ότι είναι λανθασμένη η συγκεκριμένη απαίτηση και ενέργεια του ΕΟΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, να μην επιμείνουν σε αυτήν την απόφαση.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τοπικά, όμως δε συμφωνούμε με αυτό που έγινε. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε πράγματι να γίνει νέος επανέλεγχος, αλλά και αυτός θα έπρεπε να γίνει στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, που γνωρίζουμε πολύ καλά τη δουλειά που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο ΕΟΔΥ επέμενε το πρωί του Σαββάτου, ότι δεν έπρεπε καν να γίνουν μοριακά τεστ για επιβεβαίωση των κρουσμάτων, ευτυχώς όμως επικράτησε η αντίθετη άποψη, και οι 10 αστυνομικοί και τελωνειακοί έκαναν μοριακά τεστ, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά. Προφανώς λοιπόν, πρόκειται για κάποιο ζήτημα αξιοπιστίας της παρτίδας των rapid tests, τα οποία ωστόσο έχουν διαφημιστεί από το υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ως τα μόνα αξιόπιστα.

Πριν από 20 ημέρες στην Αστυν. Διεύθυνση Αιτωλοακαρνανίας σήμανε συναγερμός, όταν μετά από rapid tests στο σύνολο του προσωπικού, εντοπίστηκαν 34 θετικά, θέτοντας σχεδόν τη μισή Διεύθυνση εκτός υπηρεσίας. Ακολούθησε και εκεί μοριακός έλεγχος, που ήταν αρνητικός για το σύνολο των κρουσμάτων, με το προσωπικό να επιστρέφει κανονικά στην υπηρεσία του.

Θα ήταν ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις επί της αξιοπιστίας των τεστ από το υπουργείο Υγείας, γιατί ο μέγιστος κίνδυνος δεν είναι να προκύπτουν ψευδώς θετικά τεστ, αλλά να προκύπτουν ψευδώς αρνητικά και ο ιός να μην ανιχνεύεται σε όσους κάνουν το τεστ.

Οι τελωνειακοί

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμη επιβεβαίωση των φόβων, όπως έγινε και το καλοκαίρι με την μαζική έξοδο εκδρομέων από και προς την Αλβανία, αλλά και για άλλα ζητήματα, έκανε λόγο σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου Π. Λυκίδης, που ενημέρωσε όπως είπε τον κ. Χαρδαλιά, που με τη σειρά του δήλωσε άγνοια (!) για το ότι οι οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά…

Η εξήγηση πάντως που υπάρχει και την οποία ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις, είναι πως οι οδηγοί των διεθνών μεταφορών, με βάση μία συμφωνία για τις χώρες – μέλη της Ε.Ε εξαιρούνται βάση του Εμπορικού Δικαίου, των ελέγχων αυτών, όπως γινόταν από την αρχή της κρίσης και με τους οδηγούς φορτηγών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το μείζον ζήτημα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως είπε ο κ. Λυκίδης πάντως, είναι η αλλαγή της χωροθέτησης των ελέγχων του ΕΟΔΥ, που πρέπει να προηγούνται του διαβατηριακού ελέγχου και της εισόδου στο Τελωνείο και εφόσον βρίσκονται θετικά rapid, να μην τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο σταθμό, άρα και η επαφή με το προσωπικό.

«Φτάσαμε ξανά να συζητάμε για το αυτονόητο και παρότι έχουμε αναδείξει το θέμα ότι οι οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από τα τεστ, περιέργως ο αρμόδιος υπουργός κ. Χαρδαλιάς σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε άγνοια και ότι θα δώσει άμεσα εντολή στον ΕΟΔΥ ο έλεγχος να αφορά και αυτούς. Τα μέτρα τηρούνται στο ακέραιο από το προσωπικό, όμως θα πρέπει να αλλάξει το σημείο που γίνονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, αν είναι εφικτό ακόμη και στην πυραμίδα, στη συνοριογραμμή να γίνονται τα τεστ και εφόσον βρίσκονται θετικοί, να επιστρέφουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή με κανέναν άλλο», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Η ΑΔΕΔΥ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Γρίβας, στάθηκε στην εμφανή λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα με την Αλβανία από την κεντρική διοίκηση.

Ο κ. Γρίβας, επισήμανε, ότι ενώ στην Ελλάδα τα μέτρα για τις μετακινήσεις γίνονται συνεχώς και πιο αυστηρά, οι οδηγοί των φορτηγών μπορούν να πηγαινοέρχονται από και προς την Αλβανία έχοντας εξαιρεθεί των ελέγχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ