Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στο επίκεντρο η αυτόνομη χρηματοδότηση των Δήμων

Σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν στην χθεσινή τηλε-διάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου – «Πράσινο φως» για την αγορά tablet που θα δοθούν σε μαθητές για τηλεκπαίδευση

Συνεδρίασε με τηλε-διάσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, με θέματα τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και ενόψει της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αύριο Παρασκευή που θα έχει ως ψηφιακούς οικοδεσπότες τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Κάνοντας τη σχετική εισήγηση για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης εξέφρασε τη γενική συμφωνία του με τις εισηγήσεις των Επιτροπών της ΚΕΔΕ που έχουν επεξεργαστεί τις θέσεις της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε τομείς όπως τα θεσμικά θέματα, τα αναπτυξιακά και οικονομικά θέματα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική, η ενέργεια, το περιβάλλον και η διαχείριση απορριμμάτων, οι υποδομές, η πολιτική προστασία, η αγροτική ανάπτυξη και ο πολιτισμός – τουρισμός.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των ΟΤΑ από την πολιτεία με προσωπικό και πόρους, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφενός και αφετέρου των μειωμένων εσόδων που θα έχουν στο τέλος του χρόνου, πολλοί Δήμοι ανά την επικράτεια.
Ο κ. Ντακαλέτσης διατύπωσε την άποψη της αυτόνομης χρηματοδότηση των Δήμων είτε μέσω ενός ανεξάρτητου ταμείου του ΕΣΠΑ είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα εισρεύσουν πολλά χρήματα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ντακαλέτσης υπενθυμίζοντας πάγιες θέσεις και αποφάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου, επέμεινε στην ανάγκη δρομολόγησης των έργων της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων – Κακαβιάς και Πρέβεζας – Ιόνιας Οδού, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου και της σύνδεσης της περιοχής μας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ακόμα και αύριο αν είναι δυνατόν, ζήτησε επίσης ο κ. Ντακαλέτσης στο κεφάλαιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Στην εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔ συμπεριλαμβάνονταν επίσης αναφορά στην ανάγκη σύστασης και στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, καθώς και στη σύσταση των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που ο νομοθέτης προέβλεψε με το Ν.4662/2020.
Στην Πολιτική Προστασία τέλος, εντάσσεται και το αίτημα που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της ΠΕΔ με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για την πρόβλεψη χρηματοδότησης δράσεων αντιμετώπισης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, φαινομένου που απασχολεί έντονα την περιοχή μας.
Ψηλά στην ατζέντα της διεκδίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου θα είναι η διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, η ενίσχυση των Δήμων με διακριτούς πόρους, πλαφόν και προβλεπόμενες επαρκείς προθεσμίες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προταθεί μέρος του να κατευθύνεται απευθείας στους Δήμους, καθώς πάγιες χρηματοδοτήσεις όπως η ΣΑΤΑ καθίστανται πλέον φιλοδώρημα.
Επίσης, τα περισσότερα μέλη ζήτησαν την θεσμική αποκατάσταση της καταστατικής θέσης των Δημάρχων.
Τέλος, στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΔ Ηπείρου στη μεθαυριανή προσυνεδριακή διαδικασία των ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, πρόκειται να τεθεί μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση τμημάτων επί των Εθνικών και Επαρχιακών Οδών από τις Περιφέρειες στους Δήμους.
Η πρόταση της ΠΕΔ θα μιλά για αποδοχή της εκχώρησης της αρμοδιότητας, εφόσον θα συνοδεύεται από πόρους που βάσει σαφών κριτηρίων θα καλύπτει τα κόστη για τα χιλιόμετρα δρόμων που αναλαμβάνει ο κάθε Δήμος.
Αγορά tablet για τα σχολεία
Στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) για την συμμετοχή των μαθητών από οικογένειες χωρίς οικονομική δυνατότητα, στα μαθήματα των σχολείων τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης, θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
O Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης παρέστη κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στη με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου και είχε την δυνατότητα να περιγράψει το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρονικών συσκευών από τα σχολεία της Ηπείρου.
Σε ένα σύνολο 40.603 μαθητών σε όλη την Ήπειρο, στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης, έχουν καταγραφεί ανά Δήμο από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των τεσσάρων Π.Ε., οι ελλείψεις που ανέρχονται συνολικά σε 3.665 συσκευές (η Π.Ε. Άρτας έχει τις μικρότερες ελλείψεις, ήτοι σε ποσοστό 3,7%, στην ΠΕ Θεσπρωτίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,4%, στην Π.Ε. Ιωαννίνων 10% και στην Π.Ε. Πρέβεζας 10,14%). Επίσης, σε κάποιες ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει πρόβλημα με το σήμα του internet.
Η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ έρχεται να απαντήσει και στα δύο προβλήματα. Συγκεκριμένα, για την αγορά tablet η ΠΕΔ Ηπείρου θα διαθέσει 25.000 ευρώ, ενώ ένα διαφορετικό κονδύλι ύψους ως 5.000 ευρώ, θα διατεθεί για συνδέσεις mobile internet.
Για την κατανομή των tablet θα έχουν την ευθύνη οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από κοινού με μια τετραμελή επιτροπή από την ΠΕΔ, απαρτιζόμενη από έναν εκπρόσωπο κάθε ΠΕ που ορίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ψήφισμα για τις τράπεζες
Ομόφωνα το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατέληξε στη σύνταξη ψηφίσματος ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και υποκαταστημάτων των συστημικών τραπεζών από τους Δήμους της ελληνικής περιφέρειας.
Μετά από εισήγηση των Δημάρχων Φιλιατών και Πωγωνίου Σπύρου Παππά και Κώστα Καψάλη αντίστοιχα, η ΠΕΔ Ηπείρου πρόκειται με το ψήφισμά της να ζητά να παραμείνει τουλάχιστον ένα κατάστημα ή υποκατάστημα τράπεζας στους Δήμους της περιοχής.
Σημειώνεται εδώ πως στο πλαίσιο μείωσης του δικτύου δύο τουλάχιστον τραπεζών, έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο για τρία καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στους Δήμους Ιωαννιτών, Φιλιατών και Κόνιτσας και δύο καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στους Δήμους Ζηρού και Πωγωνίου.
Ο Μ. Πλιάκος
Τέλος, με  απαιτούμενη απαρτία, αλλά σημαντικές απουσίες συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου το μεσημέρι της Τετάρτης γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο που ζήτησε από τα μέλη να πάρουν θέση για όσους δε  συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για σημαντικά θέματα.
Προς τιμήν του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Ντακαλέτσης, αποδέχθηκε πως αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει απασχολήσει τα Όργανα, που εξετάζουν τη διαγραφή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, όσων απέχουν συστηματικά από τις συνεδριάσεις.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζίτσας τονίζει: «Για μας είναι πάγια θέση  πως τα Όργανα Διοίκησης στα οποία συμμετέχουμε  απαιτούν τη δέουσα σοβαρότητα και την υπεύθυνη συμμετοχή όλων.  Οι παρουσίες θεωρούμε πως δεν πρέπει να είναι αλά καρτ και κυρίως να μην καθορίζονται από τα οικονομικά μεγέθη των θεμάτων που συζητιούνται στις συνεδριάσεις. Δηλώνουμε δε, ότι εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον των Ηπειρωτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ