Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη

Την εικόνα της πανδημίας στα Ιωάννινα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Μ. Ελισάφ

Από τη στιγμή που κανείς υγειονομικός φορέας δεν ενημερώνει υπεύθυνα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, το κενό αυτό καλύπτει ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ.

Έστω κι αν δεν είναι ο ρόλος του, ο κ. Ελισάφ, προφανώς έχοντας καλύτερη και πιο άμεση πληροφόρηση από αυτήν που φτάνει με περιορισμούς και πολλά στεγανά στα μέσα ενημέρωσης, στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρείχε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση με την πανδημία στην περιοχή.

Ο δήμαρχος τόνισε, ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη και σημαντικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τις Μονάδες Λοιμωδών προέρχονται από την Αλβανία, αλλά και από περιοχές εκτός Ηπείρου.

Αφού έκανε μια γενική επισήμανση ότι σε αντίθεση με τη χώρα η περιοχή τα πηγαίνει καλύτερα ο κ. Ελισάφ είπε πως στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονται 28 ασθενείς με covid-19 και παρά το λουκέτο στην 2η ΜΕΛ λόγω κρουσμάτων, υπάρχουν 24 κενές κλίνες.

Στη ΜΕΘ όμως η πίεση είναι μεγάλη με 1-2 κενά κρεβάτια. Στο Χατζηκώστα νοσηλεύονται 12 ασθενείς και υπάρχουν 12 κενές κλίνες και άλλες δύο κενές στη νέα ΜΕΘ.

17 είναι τα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας του Κατσικά χωρίς κάποιο νέο κρούσμα την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο στρατόπεδο Περάματος είναι 51 στρατιώτες και άλλοι 42 είναι σε απομόνωση ως στενές επαφές τους.

«Η κατάσταση με την πανδημία είναι δύσκολη σε όλη την χώρα, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και όπως φαίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Χρειάζεται όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μένουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων» τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στάθηκαν στην επιτακτική αναγκαιότητα να υπάρχει μία συστηματική και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή, αντί να γίνεται αυτή η ενημέρωση είτε από τον δήμαρχο είτε τον περιφερειάρχη σε συνεντεύξεις Τύπου ή στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

Καταδίκη των επεισοδίων στις 17 Νοεμβρίου

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τα επεισόδια στη Δομπόλη απασχόλησαν το δεύτερο σκέλος της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του δημ. συμβουλίου.

Ο Θ. Μπέγκας έκανε λόγο για ακραίες συμπεριφορές βίας από τα όργανα της τάξης και ζήτησε την καταδίκη των επεισοδίων από το δημ. συμβούλιο. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των άλλων επικεφαλής με την Τατ. Καλογιάννη να κάνει λόγο για εικόνες και γεγονότα που δεν τιμούν κανέναν.

Την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης από το Σώμα ζήτησαν η Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας, ενώ στις παρεμβάσεις τους, οι κ.κ Γκόντας και Μπαρτζώκας αντίστοιχα καταδίκασαν μεν τη βία «απ’ όπου κι αν προέρχεται», διατυπώνοντας ωστόσο αιχμές προς εκείνους που αγνόησαν την απόφαση περί απαγόρευσης των συναθροίσεων. Η τοποθέτηση του κ. Μπαρτζώκα μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση της κας Τσουμάνη, ειδικά για τον χαρακτηρισμό περί «άκρας Αριστεράς που δεν είχε ποτέ την ευαισθησία να καταδικάσει επιθέσεις διαφόρων ομάδων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι εργαζόμενοι είναι κι αυτοί και ακολούθησαν τις εντολές της ηγεσίας. Αν υπερέβαλλαν εαυτούς, να τους καταδικάσουμε, αλλά να καταδικάσουμε και την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Μπαρτζώκας, σε μία κάπως περίεργη προσπάθεια… εξίσωσης των γεγονότων τουλάχιστον των Ιωαννίνων, που απασχολούν πλέον και το Κοινοβούλιο, με τις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει προς τον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Αφού προκλήθηκε ένταση με την κα Τσουμάνη να ζητά από τον κ. Μπαρτζώκα να ανακαλέσει, κάτι που δεν έγινε, ο κ. Ελισάφ τοποθετήθηκε τελευταίος κλείνοντας τη συζήτηση, αναφερόμενος συνολικά στα γεγονότα που προηγήθηκαν των επεισοδίων, με την απόφαση της Πολιτείας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις. Έτσι, ο κ. Ελισάφ στάθηκε στο ότι οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν νόμιμες και συνταγματικές επομένως δεν υπάρχει το περιθώριο σε κανέναν να επιμένει, σε αυτό το ζήτημα. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ότι κάθε είδους απαγόρευση προκαλεί διαφορετικά αντανακλαστικά στους πολίτες και αυτό δεν αναφέρεται μόνο σε όσους ήθελαν να διαδηλώσουν για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στους πιστούς για παράδειγμα που θέλουν, αλλά επίσης δεν τους επιτρέπεται, να μπουν στις εκκλησίες, κάτι που πιθανότατα θα γίνει και την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Αν υπήρξαν περιπτώσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας να το δούμε και να το καταδικάσουμε, αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τα μαθήματα περί δημοκρατίας. Είμαστε σε μία φάση εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, θα περάσουμε τα Χριστούγεννα, όπως το Πάσχα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ