ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – Έρχονται «σαρωτικές» αλλαγές, επιφυλακτικοί οι Πρυτάνεις

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να θεσμοθετήσει ελάχιστη βάση εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις – Τρ. Αλμπάνης: «Αν το υπουργείο είχε αποδεχθεί τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, σε όλα θα υπήρχαν υψηλότερες βάσεις»

 

Τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Πανελλήνιες) και για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ, έθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην τελευταία έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, η κα. Κεραμέως παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση σχολίων των πρυτάνεων στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προετοιμασία περαιτέρω συζήτησης στη Σύνοδο.

Οι προτάσεις του υπουργείου σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στηρίχθηκαν από τους πρυτάνεις, ωστόσο αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω στην επικείμενη Σύνοδό τους, την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εξής:

– Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζονται οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, ενισχύεται η αυτονομία των ΑΕΙ και η δυνατότητα κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, «θωρακίζεται το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών, θωρακίζεται η βάση εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων και μειώνεται το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών».

– Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις: Φάση Α: Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα) και Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

Όπως σημείωσε το υπουργείο, τα παραπάνω προτείνονται ώστε να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλιμακωτή δυσκολία των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο έκανε ξεχωριστή αναφορά σε μία ανάλυση που έγινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις βάσεις εισαγωγής με βαθμό κάτω του 10 σε πολλά τμήματα.

«Αν το υπουργείο είχε αποδεχθεί τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, που προτείνουν τα ιδρύματα, σε όλα θα υπήρχαν υψηλότερες βάσεις. Αυτό που παρατηρούμε, είναι, ότι οι βάσεις δημοφιλών σχολών δεν υπολείπονται των αντίστοιχων σχολών ή τμημάτων άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα σε τρία τμήματα (δεν κατονόμασε ποια είναι αλλά αναφέρεται στο πρώην ΤΕΙ) που οφείλεται στο ότι είχαν μικρό αριθμό καθηγητών και μεγάλο αριθμό ωρομισθίων – συμβασιούχων», σημείωσε.

Για το σχέδιο φύλαξης

Επίσης η κα. Κεραμέως παρουσίασε στους Πρυτάνεις και τις προτάσεις του υπουργείου, σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων στηρίζεται στα εξής μέτρα:

– Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,

– Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,

– Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στόχος, για το υπουργείο Παιδείας αποτελεί η «βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας».

«Η Σύγκλητος τουλάχιστον διαφωνεί με τη συμμετοχή αστυνομικών ή ένστολων εντός των πανεπιστημιουπόλεων. Έχουμε ανάγκη φύλαξης, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα παραβατικότητας ή βανδαλισμών και γι’ αυτό ζητάμε την ενίσχυση της φύλαξης, αλλά με την ευθύνη της διοίκησης. Συμφωνούμε ωστόσο στη χρήση κάρτας πρόσβασης ειδικά για τους χώρους των εργαστηρίων ή των αρχείων. Διαφωνούμε τέλος με την αυστηροποίηση του νομοθετικού και πειθαρχικού πλαισίου των ποινών, το οποίο κρίνουμε επαρκές», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Τα κονδύλια

Τέλος, χθες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σχολίασε και την έκτακτη κατανομή κονδυλίων από το υπ. Παιδείας στα πανεπιστήμια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών με το Παν. Ιωαννίνων να λαμβάνει 790.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί για την κάλυψη μέρους των οφειλών προς τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΙ.

«Καλοδεχούμενο το χρέος, αλλά οι ανάγκες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, φτάνουν τα 2 εκ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.