Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Η πόλη τίμησε τον Πολιούχο, Άγιο Γεώργιο

Χωρίς τη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων, η πόλη τίμησε με τη δέουσα λαμπρότητα, αλλά και με αυστηρή τήρηση των μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού, τη μνήμη του Πολιούχου της, σε μία ημέρα που προφανώς δεν παρέπεμπε σε καμία άλλη αντίστοιχη στο παρελθόν.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ – Χωρίς Λιτανεία ο εορτασμός του Πολιούχου Αγ. Γεωργίου

Στο πλαίσιο των εορτασμών επί τη μνήμη του Πολιούχου των Ιωαννίνων, Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, η Ιερά Μητρόπολη καταρτίζει το ακόλουθο πρόγραμμα

ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ – Φωτογραφίζοντας τα μπαλκόνια της πόλης

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Tα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών» από 3 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στα Ιωάννινα (στην οδό Σούτσου 26).

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – Νέα εκθέματα στις «Λεπτομέρειες»

Συνεχίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» με τις μηνιαίες αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/ amiogr.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Χωρίς Λιτανεία ο εορτασμός του Πολιούχου Αγ. Γεωργίου

Στο πλαίσιο των εορτασμών επί τη μνήμη του Πολιούχου των Ιωαννίνων, Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, η Ιερά Μητρόπολη καταρτίζει το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ένα podcast αφιερωμένο στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 109 ετών από την ιστορική ναυμαχία της Λήμνου, στις 5 Ιανουαρίου 1913, που κατέληξε σε περιφανή νίκη του Πολεμικού Ναυτικού, αφιερώνει το όγδοο κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας στο θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.

ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ – Φωτογραφίζοντας τα μπαλκόνια της πόλης

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Tα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών» από 3 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, στα Ιωάννινα (στην οδό Σούτσου 26).

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Τα εκατοντάδες κρούσματα οδήγησαν σε αναβολή εκδηλώσεων

Η πορεία της πανδημίας και η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους των αποφάσεων που έλαβε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει και το 2022 τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του  Πρώτου Κύκλου του Αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ – Τα Γιάννενα στο εορταστικό πρόγραμμα του καναλιού της Βουλής

Πρόκειται για σειρά εκπομπών που προβάλουν τα ήθη, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας με λαογραφικές καταγραφές και οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα.

ΚΑΣΤΡΟ – Αναβίωσε το έθιμο τα «Σπάργανα του Χριστού»

Η φωτιά μπήκε από νωρίς, η πλάκα τοποθετήθηκε από πάνω της για να πυρωθεί και σε λίγα λεπτά ο χυλός άρχισε να σχηματοποιείται σε λεπτές τηγανίτες, που συνοδεύονται με μέλι, ζάχαρη, καρύδια και κανέλα.

Τα «Σπάργανα του Χριστού» στο Κάστρο

Αύριο, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ (4ο ΚΑΠΗ) αναβιώνουν το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού» στη γιαννιώτικη Καστροπολιτεία.

«Οι νονοί του Τόκυο» στις Κυριακές στο Πανί

Η ταινία «Οι νονοί του Τόκυο» (Tokyo Godfathers - Σατόσι Κον, Ιαπωνία, 2003, 92’), παρουσιάζεται στις Κυριακές στο Πανί και στον κύκλο «Η πόλη στον κινηματογράφο».

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Η υφυπουργός Τουρισμού «άναψε» το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Μάγεψε μικρούς και μεγάλους το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, που φωταγωγήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, πλημμυρίζοντας φως και αισιοδοξία την πόλη και τους κατοίκους της.

Χριστουγεννιάτικο baazar για τα παιδιά της «Φλόγας»

Όλη τους την αγάπη, έβαλαν τα παιδάκια του πρότυπου Νηπιακού Κέντρου «Ηλιοτρόπιο» προκειμένου να δημιουργήσουν στολίδια, συνθέσεις, χριστουγεννιάτικα στεφάνια και πολλά άλλα είδη που θα παρουσιαστούν στο φιλανθρωπικό bazaar που διοργανώνεται για τα παιδιά της «Φλόγας». 

«Ο Αμερικάνος», με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου

Πρόκειται για καντάτα για αφηγητή, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

«Made in Hong Kong» στις Κυριακές στο Πανί

Οι Κυριακές στο πανί στο πλαίσιο του κύκλου «Η πόλη στον κινηματογράφο» παρουσιάζουν την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, το βραβευμένο φιλμ του Φρουτ Τσαν «Made in Hong Kong».

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – Νέα στοιχεία, για την αρχαία Φωτική, την «άγνωστη» Ηπειρωτική πόλη

Η αρχαία πόλη Φωτική βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της κοιλάδας του ποταμού Κωκυτού, στην περιοχή της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή αποικία πιθανώς την εποχή του Αυγούστου, ενώ στους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε έδρα Επισκοπής.

Η Σλοβακία συναντά τα Ιωάννινα

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργανώνουν τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 20:30, προβολή της ταινίας Spàva (The Auschwitz Report) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94΄).

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – Ικανοποίηση για την ανάδειξη των «ελασμάτων»

Η υποβολή από το υπουργείο Πολιτισμού της πρότασης υποψηφιότητας προς το πρόγραμμα της Unesco «Μνήμη του Κόσμου», για τα χρηστήρια πινάκια - «ελάσματα» του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, αποτελεί μια εξέλιξη που ικανοποιεί τον Δήμο Δωδώνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ