Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΩΔΩΝΗΣ – Ξεχωριστή έναρξη με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης

Μια μαγική βραδιά γεμάτη από τις μελωδίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης, χάρισε την Τρίτη στο κοινό του, το Φεστιβάλ Δωδώνης.
Η πρώτη εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης είχε τη μοναδικότητα μιας ευτυχούς συγκυρίας: αφενός της φιλοξενίας ενός διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνικού φορέα για μια πανέμορφη συναυλία και αφετέρου, του εορτασμού της ολοκλήρωσης της α’ φάσης του έργου αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου.
«Τα δύο αυτά γεγονότα, όπως ασφαλώς, και η προοπτική ολοκλήρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια, του έργου της αποκατάστασης και της απόδοσης του συνόλου του ωφέλιμου χώρου του θεάτρου σε χρήση, εγγυώνται το μεγάλωμα του Φεστιβάλ Δωδώνης και την εμπέδωσή του ως διοργάνωσης με πανεθνικό χαρακτήρα, προοπτική που μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη, ως Δήμο Δωδώνης», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος, Χρήστος Ντακαλέτσης.
Η συνέπεια της πολιτείας και η επιτυχημένη διαχρονικά συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με άξιους συμπαραστάτες, όταν και όπου απαιτήθηκε, το Δήμο Δωδώνης και την Περιφέρεια Ηπείρου, οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα της διάσωσης του θεάτρου και της δυνατότητας της βιωματικής εμπειρίας της κατά τους αρχαίους προγόνους μας, διδασκαλίας μιας θεατρικής παράστασης για τους συμμετέχοντες πολίτες, μέσα σε αυτόν τον επιβλητικό χώρο με ιστορία 23 τουλάχιστον αιώνων.
Άκρως συγκινητικά ήταν τα λόγια του Benjamin Zander, θρυλικού μαέστρου και Διευθυντή της αμερικάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σπουδαίο αυτά τα νέα παιδιά, οι μουσικοί της ορχήστρας που διαβιούν καθημερινά στην περιοχή της Βοστώνης κι έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με την έννοια της δημοκρατίας, να βρίσκονται στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και να αποδίδουν την τέχνη τους στο κοινό της Δωδώνης». Να σημειωθεί εδώ πως τα περίπου 100 μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης είναι ηλικίας από 12-21 ετών.
Προς το κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Zander αναγνώρισε πως το κοινό της Δωδώνης υπήρξε συγκινητικά ήσυχο και όπως τόνισε, «μετέτρεψε τη συναυλία σε μια εμπειρία ζωής που δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε».
Σύσσωμη υπήρξε η εκπροσώπηση και των χορηγών του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Συγκεκριμένα, παρέστησαν από τη βιομηχανία «ΒΙΚΟΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Ιωάννης Βουγιούκας, Βασίλειος Τσουκανέλης, από την ENERGEAN οι κ.κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου και Πέτρος Κατσουλίδης και άλλοι.
Σημειωτέον πως από τη διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Δωδώνης, είχαν απευθυνθεί ειδικές προσκλήσεις για να παραστούν στην εκδήλωση, μαθητές και δάσκαλοι από ωδεία και μουσικές σχολές από ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς και προς το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ