Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Τίμησε τον Γιαννιώτη Sid Ganis

Με την απονομή τιμητικής πλακέτας και του μεταλλίου της πόλης από την οποία κατάγεται, χαρακτηρίσθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο προς τιμήν του Sid Ganis, ενός από τα σπουδαιότερα στελέχη της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο Sid Ganis βρέθηκε για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του, στην πόλη, που όπως ανέφερε και στην εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, για την οποία μιλούσε με νοσταλγία ο παππούς του, που έφυγε στις αρχές του 20ου αιώνα από τα Γιάννενα για την Αμερική.

«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος και ευγνώμων γι’ αυτή την τιμή και δεν ξέρω αν πραγματικά το αξίζω. Το πιο σημαντικό είναι αυτό το καλωσόρισμα στα Γιάννενα, το καλωσόρισμα στο σπίτι μου. Από πολύ μικρός άκουγα στο σπίτι από τον παππού και τη γιαγιά γι’ αυτή την πόλη. Ο παππούς αναπολούσε τις στιγμές που έζησε εδώ και κάθε φορά που μιλούσε για τα Γιάννενα έλαμπε το πρόσωπό του. Η πόλη βρισκόταν πάντα στις συζητήσεις στα οικογενειακά τραπέζια, αλλά ήταν πάντα τόσο μακριά για μένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Sid Ganis, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από τον δήμαρχο της πόλης Μ. Ελισάφ.

Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου που απευθυνόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο τόνισε πως οι Γιαννιώτες είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την σημασία και αξία της οικογενειακής ρίζας, της μετανάστευσης και της επιστροφής στην πατρίδα.

Με αφορμή την παρουσία του Ganis στα Γιάννενα η Ελληνοαμερικανική Ένωση ανακοίνωσε τη χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών για φοιτητές από τα Γιάννενα που θα επιλέξουν το Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων ήταν του Sid Ganis και συγκεκριμένα προβλήθηκαν οι ταινίες Η ζωή θα χαμογελάσει» (σκηνοθεσία: Steven Priovolos, 2018, διάρκεια 40 λεπτά) και «Eleftheromania» (σκηνοθεσία: David Antoniuk, 2018, διάρκεια 20 λεπτά).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ