Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Από γιορτή σε γιορτή»: η Πασκαλιά της λευτεριάς

Τo ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει για πρώτη φορά την τοπογραφική (sitespecific) παράσταση  «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασχαλιά της λευτεριάς – Η καλύτερή μου Αρχιχρονιά» σε σύλληψη – δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία  της Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά δύο σημαντικών διηγημάτων του Γιαννιώτη λογοτέχνη Χρήστου Χρηστοβασίλη (1861-1937) που συνδέουν δύο κομβικής σημασίας γιορτές της ορθοδοξίας. Η παράσταση  ακολουθεί ταυτόχρονα και την πορεία της ζωή του μέσα από την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα, και φωτίζει πίσω από το έργο του, τον άνθρωπο.

Δημοτικιστής, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής, ο Χρηστοβασίλης, που έζησε και έγραψε τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είναι μετά τον Κρυστάλλη, ο κυριότερος εκπρόσωπος της ηπειρωτικής βουκολικής λογοτεχνίας, που, όμως,  στην περίπτωσή του, την μπολιάζει με βαθύ λυρισμό και μια γνήσια μεταφυσική διάθεση η οποία και τον διακατείχε ως το τέλος της ζωής του.

Παραστάσεις: 26-27 Ιουνίου, ώρα 21:15.

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Σύλληψη-Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία:  Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σκηνογραφική Επιμέλεια -Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου

Πρωτότυπη Μουσική & Ηχοτοπία: Βασίλης Λαγδάς

Φωτισμοί:  Δήμητρα Αλουτζανίδου

Ερμηνεύουν: Μαρία Κεβρεκίδου, Αντώνης Χρήστου, Χρήστος Χρήστου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο  26510 25670  (ώρες 09:00’ – 15:00’). Λόγω των συνθηκών covid 19, το ΔΗΠΕΘΕ καλεί όσους κάνουν κράτηση θέσεων να προσέλθουν στον χώρο της παράστασης νωρίτερα για την αποφυγή συνωστισμού. Ώρες προσέλευσης  20:00 έως 21:.00. Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ