Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 8.00 μ.μ.
Το πρόγραμμα είναι:
– Χαιρετισμοί: Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.
– «Πίσω ψυχή μου στη φωλιά σου. Η Γη δεν είναι για σένα…» Judah Halevi. Μουσικές μαρτυρίες εξόριστων Ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου.
Το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία με έργα για κλαρινέτο και πιάνο συνθετών του Μεσοπολέμου, που στοχοποιήθηκαν για την εβραϊκή καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και για τους μουσικούς τους πειραματισμούς από το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Στην εποχή και το κλίμα του Μεσοπολέμου μας μεταφέρουν μουσικά κείμενα των Ernst Krenek, Paul Hindemith και Erwin Schulhoff.
Μουσικό Πρόγραμμα:
-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μικρή Σουίτα» για κλαρινέτο και πιάνο, Op. 28 (1924),I,II,V μέρος
-Paul Hindemith (1895-1963): Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (1939), I,II μέρος
-Ersnt Krenek (1900-1991): «Μονόλογος» για σόλο κλαρινέτο (1956 ) – απαγγελία
«Η Φούγκα του Θανάτου»
-Erwin Schulhoff (1894-1942): «Hot Sonate» (1930), II μέρος
Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο και η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο.
Την εκδήλωση πλαισιώνει με την απαγγελία του έργου.
«Η Φούγκα του Θανάτου» (Paul Celan) ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
– Προβολή ντοκιμαντέρ « Στρατόπεδο Μπέλζεν – Η Άγνωστη Ιστορία»- (Σκηνοθεσία: Τομ Στάμπερφιλντ, Παραγωγή: BBC, Ηνωμένο Βασίλειο 2019, Διάρκεια: 60’).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ