Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

«Καθαρή Πόλη» για τις μετανάστριες καθαρίστριες

Στο YouTube ως τις 5 Δεκεμβρίου

H παράσταση «Καθαρή Πόλη» είναι διαθέσιμη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube ως τις 5 Δεκεμβρίου (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους).

Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι ιδανικές πρωταγωνίστριες αυτής της διεθνούς συμπαραγωγής  θεάτρου-ντοκιμαντέρ, με την υπογραφή των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη.

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες;  Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από το δημόσιο χώρο; Ως θέατρο της  πραγματικότητας, η «Καθαρή Πόλη» διερευνά την έννοια του «καθαρού» ως πυλώνα της ρατσιστικής ιδεολογίας και ανιχνεύει τα στερεότυπα, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις  μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας.

Για τον ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση και την ταυτότητα της «καθαρίστριας»  μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική,  Φιλιππίνες).

«Η Καθαρή Πόλη είναι μια αφήγηση της σύγχρονης Ελλάδας από την οπτική γωνία των ξένων της. Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας, που προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα στις μεταναστευτικές κοινότητες της πόλης και η οποία βάζει στο προσκήνιο τη γυναίκα μετανάστρια, ένα σε γενικές γραμμές σιωπηλό πρόσωπο με ελάχιστη -αν όχι ανύπαρκτη- αντιπροσώπευση στη δημόσια σφαίρα. Το έργο μας επιχειρεί να καταγράψει και να αποδώσει σκηνικά τα βιώματα και την εξέλιξη της ζωής των γυναικών αυτών, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται ως καθαρίστριες», σημειώνουν οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Όταν η «Καθαρή Πόλη» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2016 την αποκάλεσαν «ένα μικρό θαύμα», «μια παράσταση με καθηλωτική ειλικρίνεια και ορμητική αφήγηση», «οξύ πολιτικό σχόλιο, με συγκινητική ευθύτητα, ντελιριακό χιούμορ και αξιοπρέπεια σε ιδανικές αναλογίες», «μια παράσταση με συγκίνηση, τρυφερότητα, ανθρωπιά». Στη  συνέχεια, η «Καθαρή Πόλη» ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 σκηνές εντός και εκτός Ευρώπης -έχοντας τη σταθερή υποστήριξη  του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης: Münchner Kammerspiele (Μόναχο), Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sharjah Biennial (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Festival Grec (Βαρκελώνη) κ.α.

Είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Διεθνές Φεστιβάλ Sirenos (Βίλνιους, Λιθουανία), το Teatro  Maria Matos (Λισσαβόνα, Πορτογαλία) και το Tiger Dublin Fringe (Δουβλίνο, Ιρλανδία), στο πλαίσιο του πρότζεκτ «ΕUROPOLY» των ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε.

Πρωταγωνιστούν: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ