Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στο ιστορικό Σούλι

Η θυσία στο Κούγκι και οι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία των Σουλιωτών, παραμένουν στη συλλογική μνήμη ως ένα από τα πιο ισχυρά μηνύματα αντίστασης στον οθωμανικό ζυγό και διαρκές σύμβολο για την εθνική ανεξαρτησία, συνυφασμένο με την Ελληνική Επανάσταση.

Για αυτό και οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο στο Σούλι αποτελούν μία διαχρονική ένδειξη σεβασμού και τιμής, με μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο που επισκέπτεται τον χώρο και συμμετέχει.

Φέτος ο εορτασμός για το Ολοκαύτωμα του Σουλίου, είχε και τον χαρακτήρα μίας «επιστροφής», μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, στον ιστορικό χώρο και πλήθος κόσμου την Κυριακή το πρωί ανέβηκε ψηλά στο αίθριο για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ, στην κορύφωση του εορταστικού τριημέρου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας που κατάγεται από την περιοχή.

Μπορεί τα μαύρα σύννεφα να πύκνωσαν πάνω από τα βουνά του Σουλίου παρ’ όλα αυτά δεν έβρεξε και η αναπαράσταση ολοκληρώθηκε για να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις στο χώρο του Βουλευτηρίου, με απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης καλωσόρισε τον κόσμο και τους καλεσμένους ενώ έγινε και απονομή στους νικητές και νικήτριες του ορεινού αγώνα που γίνεται στη μνήμη της θυσίας των Σουλιωτών. Τραγούδια και χοροί της δημοτικής παράδοσης ολοκλήρωσαν την επιτυχημένη εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ