Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Νησί Ruegen: Fantasy or Reality;

Στο ίδρυμα Γκανή η πρώτη φωτογραφική έκθεση της Μαριλένας Γκόνη

 

Σε μικρή απόσταση από τον μόλο και τα καραβάκια που εκτελούν τα δρομολόγια προς το Νησί, ένας νέος άνθρωπος, με ταλέντο στη φωτογραφία, που εργάζεται στην τοπική τηλεόραση (ITV), η Μαριλένα Γκόνη, παρουσιάζει μία φωτογραφική έκθεση για ένα άλλο… νησί.

Το νησί λέγεται Ruegen που βρίσκεται στη Γερμανία και το οποίο αποτέλεσε τον κεντρικό σταθμό και την αφορμή για την αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτό, μέσω του φωτογραφικού φακού. Η πρώτη φωτογραφική έκθεση της Μαριλένας Γκόνη με τίτλο «Νησί Ruegen: Fantasy or Reality;» παρουσιάζεται στο ίδρυμα Γκανή στην οδό Σούτσου και η Μαριλένα μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ITV, για την πρώτη της απόπειρα να εκθέσει έργα της.

Όπως αναφέρει και στο εισαγωγικό της σημείωμα στην έκθεση, όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν βρέθηκε στη Γερμανία για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο.

«Πριν από περίπου τρία χρόνια βρέθηκα στην πολύ ευχάριστη θέση, να αποτελώ μία από τις συμμετέχουσες σ’ ένα από τα πιο γεμάτα και μαγευτικά σεμινάρια που είχα την ευκαιρία να απολαύσω. Εμπειρίες, νέες εικόνες σε ξεχωριστά μέρη, συναναστροφή με φανταστικούς ανθρώπους που είχαν να με διδάξουν για θέματα ζωής και εργασίας.  Το σεμινάριο γινόταν στο νησί της Γερμανίας με το όνομα Ruegen. Όχι απλά μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ μία χώρα που δεν είχα πάει ποτέ, αλλά και να ανακαλύψω και ένα μέρος που δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει. Πυκνή βλάστηση, ψηλά λεπτά δέντρα, άγρια μονοπάτια και μία θέα. Δεν είχα ξαναδεί τόσο λευκούς βράχους. Για αυτό και η ονομασία τους είναι chalkcliffs, δηλαδή βράχοι από κιμωλία. Και μετά άρχισα να θυμάμαι από τα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου μου, που είχα ξαναδεί τέτοιο θέαμα», λέει δείχνοντας πόσο την ενέπνευσε το μέρος.

Το νησί αυτό είχε αποτελέσει έμπνευση και για τον γερμανό ζωγράφο της ρομαντικής περιόδου Caspar David Friedrich. «Ακολουθώντας τα μονοπάτια που πιθανότατα ακολούθησε και ο καλλιτέχνης, βρήκα και εγώ την ευκαιρία να αποτυπώσω εικόνες, μέσω της φωτογραφίας, δημιουργώντας την αίσθηση ενός τοπίου αλλιώτικου και ξένου από τον κόσμο που ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει. Ενός τοπίου που, μέσω της φωτογραφίας αποδομήθηκε  και  δημιουργήθηκε ένα νέο περιβάλλον, ένας άλλος κόσμος, έτσι όπως τον αισθάνθηκα εγώ. Άλλωστε, ένας από τους ρόλους και τα όμορφα στοιχεία που έχει η φωτογραφία, είναι ακριβώς αυτό. Να απομονώνουμε λεπτομέρειες από το φυσικό μέρος και να δημιουργούμε μία διαφορετική αίσθηση».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε για το ίδρυμα Γκανή: «Θέλω να πω  ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή για την ευκαιρία που μου δίνει να πραγματοποιήσω την πρώτη μου ατομική έκθεση και να εκφράσω με εικόνες την δική μου προσωπική άποψη για τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ