Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Ντοκιμαντέρ για τον Ευτύχη Μπιτσάκη στις «Κυριακές στο Πανί»

Στις Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στις 20:30, οι «Κυριακές στο Πανί», στο πλαίσιο του Κύκλου: «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: η σκέψη, η δράση», Προκόπης Δάφνος, 2018, διάρκεια 90’.

Για τον συγγραφέα και φιλόσοφο Ευτύχη Μπιτσάκη, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Προκόπης Δάφνος και ο Δημήτρης Καρύδας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» του Προκόπη Δάφνου αναφέρεται στη ζωή του φιλοσόφου, επιστήμονα, διανοούμενου, μαρξιστή Ευτύχη Μπιτσάκη. Ο Ευτύχης Μπιτσάκης με έναν απλό τρυφερό, νεανικό και θαρραλέο λόγο αφηγείται με τον μοναδικό του τρόπο τα πιο σημαντικά βιώματα, που καθόρισαν την προσωπικότητά του. Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής του, ξεκινάει από το χωριό του Κάδρος της Κρήτης, όπου γεννήθηκε το 1927, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, τη φυλακή και την εξορία πριν πάει στο πανεπιστήμιο, τους αγώνες μέσα από το χώρο του ΚΚΕ και της Αριστεράς, την επιστημονική του καριέρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και το έργο (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες). Συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ο λόγος κυλάει σαν ποταμός, στέρεος, ουσιαστικός, σοβαρός αλλά και ανάλαφρος, αυτοσαρκαστικός, χιουμοριστικός, αισιόδοξος. Ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών, μιας ζωής 91 χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ